OVO DANAS NIKAKO NE SMIJETE DA RADITE: Počeo je veliki BOŽIĆNI POST! - Volim Podgoricu

OVO DANAS NIKAKO NE SMIJETE DA RADITE: Počeo je veliki BOŽIĆNI POST!

Vjernici Srpske pravoslavne crkve, Svete gore, Jerusalimske patrijaršije i Ruske pravoslavne crkve danas započinju Veliki post koji će trajati do Božića, odnosno 7. januara 2016. godine.

Osnova svakog posta u hrišćanstvu, a samim tim i Božićnog, sastoji se u suzdržavanju od mrsne hrane, loših djela i misli. Međutim, vjeroučitelji naglašavaju da mnogi pravoslavni vjernici pogrešno shvataju smisao posta u kome ne treba umirivati svoje tijelo već i strasti.

Hrišćansko učenje navodi da je u postu najbitnije odreći se gordosti, koja se smatra jednim od najvećih grijehova i korijenom zla. Post je najbitniji u duhovnom smislu, a sam čin tjelesnog posta i po knjizi patrijarha Pavla “Molitve i molbe” nije presudan.

Tjelesni post je uzdržavanje od hrane, ali duhovni post je bitniji. On služi da se ono što je negativno iz duše iščupa i na tom mjestu posadi nešto dobro – napisao je patrijarh Pavle.

Mnogi vjernici ne znaju da je post u stvari stvar slobodne volje i da će za Božić pričest dobiti i oni koji se nisu uzdržavali od pojedinih vrsta hrane. Srpska pravoslavna crkva je čak i propisala da ne treba da poste trudnice, djeca do 14 godina, starci i svi oni kojima je ljekar zbog zdravstvenog stanja prepisao da se hrane mesom ili drugim namirnicama koje nijesu posne.

Vjernici ponekad post prekrše i nesvjesno (na primjer: čokoladne bananice sadrže želatin koji sadrži životinjske kosti), ali ni to nije razlog za sjekiraciju jer je, kao što je već rečeno, post prvenstveno stanje duhovne svijesti.

Foto: Marko Todorović

Najbitnije je da u narednih 40 dana, kao što je patrijarh Pavle savjetovao, ne psujete, nemate loše i pogane misli, ne ponašate se nedostojno, ne budete gordi i egoistični, saslušate svakoga i pomognete svakome ko traži vašu pomoć.

Za one koji se potpuno pridržavaju tjelesnog posta bitno je da znaju da je takozvano pošćenje na vodi (bez ribe) obavezno samo u poslednjih sedam dana, a ne ranije.

Ono što svakako danas nikako ne smijete da radite, bez obzira na to da li ste vjernik ili ne, jeste da nikome ne mislite zlo, ne budete ljubomorni i ne svađate se. Uzdržite se danas od strasti, jer se (barem prema narodnoj tradiciji) vjeruje da oni, koji su na prvi dan velikog posta umjereni i blagonakloni, svojim ponašanjem obezbjeđuju prosperitet svoga doma.

Napišite nam u komentarima da li se i vi pridržavate pravila koja su vezana za Božićni post?

 

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com