Predstavljen zbornik radova književne radionice i Foruma mladih pisaca KIC-a “Budo Tomović” - Volim Podgoricu

Predstavljen zbornik radova književne radionice i Foruma mladih pisaca KIC-a “Budo Tomović”

Knjiga „Bespomoćne riječi”- zbornik radova književne radionice i Foruma mladih pisaca KIC-a „Budo Tomović” predstavljena je sinoć (petak, 30.novembar) pred mnogobrojnom publikom zainteresovanom za mladu književnu scenu i njene autore.

U četvrtoj zajedničkoj zbirci rukopisa mladih pisaca u izdanju KIC-a, pored poezije i proze autora Foruma mladih pisaca koji kao književna grupa djeluje u KIC-u od 2015. godine, zastupljeni su i najuspjeliji radovi polaznika tromjesečne radionice kreativnog pisanja koju je vodio pisac Vasko Raičević, a njen likovni urednik je Suzana Pajović.

Svoju poeziju i priče iz knjige govorili su: Luka Boljević, Milena Radević, Marko Stanojkovski, Nikola Ćorac, Jana Radičević, Nikolina Tomović, Marija Vesković, Simona Ivanovski, Nina Bukilić, Jelena Đurović i Barbara Delać.

„Radovi sabrani u ovoj knjizi mnogo su više od književnih pokušaja, mnogi od njih zaokružene su i cjelovite književne tvorevine, a svi bez izuzetka glas su generacije novog milenijuma koja traži mjesto u književnom svijetu svoje savremenosti. Većina tekstova postavlja pred čitaoce zahtjev refleksije, kritičkog odnosa prema društvenoj stvarnosti, te svijesti o podvojenosti egzistencije na njen fizički i virtuelni aspekat, bez kojega savremeni život više nije moguće zamisliti” – istakla je teoretičarka književnosti Jelena Knežević koja je urednica i recenzentkinja knjige.
Ona je izdvojila neke od karakteristika stvaralaštva mladih pisaca, poput motiva generacijskog nerazumijevanja, čemu u izrazu odgovara informaciono-tehnološko kodiranje i ležerna upotreba kompjuterskog vokabulara kao opštepoznatog (djelovi OS-a, nazivi aplikacija i uređaja za reprodukovanje muzike, virtuelni nalozi, društvene mreže itd.), kao i to da tekst, koji nam se otvara kao zbirka multimedijalnih asocijacija, samo još rijetko nastaje kao čvrsto strukturirani proizvod dugotrajne, voljne kontemplacije, već mnogo češće iz zbrke dnevnih utisaka i njihove brze smjene koja odražava ritam savremenog života.

Govoreći o radionici kreativnog pisanja na kojoj je nastala i većina tekstova uvrštenih u zbornik, pisac Vasko Raičević kazao je da su radionice, između ostalog, i mjesto za diskusiju o savremenoj književnosti, o fenomenima današnjice koji mogu poslužiti kao tema za pisanje, te da je učenje dvosmjerno – jer je i za onoga koji vodi tu vrstu radionica značajan susret za novim generacijama i upoznavanje sa njihovim pogledom na svijet. „Taj susret je ponekad otrežnjujući zbog preispitivanja i nekih davno utvrđenih stavova. Ali ako svedemo utiske na kraju dana, makar iz ove tzv. mentorske perspektive, reklo bi se da je to oaza za komotne literarne diskusije iz koje svi izlaze sa dragocjenim iskustvom. Bez obzira na to da li će se i kasnije baviti pisanjem ili ne”, dodao je Raičević.

Valentina Knežević, urednica informativno-edukativnog programa KIC-a u okviru kojeg djeluje Forum mladih pisaca i organizuju se radionice, istakla je cilj edicije koju su prije četiri godine pokrenuli. „U želji da već sa prvim objavljivanjem radova u zajedničkom zborniku mladi pisci steknu iskustvo ozbiljnog rada na tekstu, kao i rada na knjizi, ova mala edicija od samog pokretanja podrazumijeva sve etape koje se prolaze od rukopisa do knjige: od brižljivog izbora tekstova, posvećenog uredničkog posla i dragocjenih sugestija i komentara, opremanja knjige predgovorima, redakture, lekture i korekture, do grafičkog dizajna i izgleda knjige.” Ona je zaključila da se potvrđuje uvjerenje sa kojem su počeli – da su ove knjige važne za mlade stvaraoce i njihov izlazak u javni prostor i prije njihovog prvog samostalno objavljenog djela, te da mogu biti i podsticajne za buduću domaću književnu produkciju i brigu o kvalitetu objavljenog rukopisa.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com