IMATE DILEMU? Evo kada je najbolje vrijeme da kupitete telefon djetetu! - Volim Podgoricu

IMATE DILEMU? Evo kada je najbolje vrijeme da kupitete telefon djetetu!

Svaki savremeni roditelj se u jednom trenutku nađe u ozbiljnoj dilemi, kada je najpogodnije dati djetetu mobilni telefon. Da li je važno gledati primjer drugih ili pak poznajući svoje dijete i porodicu, donijeti najbolju odluku?

Pametni telefoni su sada postali dio svakodnevice svakoga od nas, te nije loše zapitati se kako to utiče na našu djecu. Moramo uzeti u obzir činjenicu da djeca konstantno gledaju nas kao primjer, pa nije čudno što vrlo rano i sami požele da imaju mobilni telefon. Mnogi roditelji se nalaze u nedoumici koje doba je najpogodnije da njihovo dijete dobije sopstveni uređaj.

Prije donošenja odluke bi ipak trebalo uzeti u obzir nekoliko stvari. Iako mnoge aplikacije imaju određene zahtjeve, kao fejbuk i instagram koji imaju zabranu za djecu mlađu od trinaest godina, nema konačnog odgovora kada bi mališani mogli biti dovoljno odgovorni za posjedovanje telefona. Prvo moramo reći da sve zavisi od same porodice. Svaka ima drugačije razloge zbog kojih bi svom djetetu dala mobilni teleofon. Neki roditelji su samohrani, rade, pa im je veoma značajno da dijete posjeduje uređaj preko kog mogu stupiti u kontakt kada god je to potrebno. Ovo olakšava komunikaciju, te su sami roditelji dosta mirniji kada nisu pored djeteta.

Ipak, treba imati na umu da davanje telefona djetetu koje nije na razvojnom i emocionalnom nivou dovoljno spremno može dovesti do velikih problema. Zato, jako je dobro napraviti plan i postaviti određena pravila koja određuju kad i koliko im je dozvoljeno da koriste telefon.

Pri pravljenju dogovora sa djetetom, uvijek treba paziti na način na koji razgovaramo. Često se zbog zabrinutosti oko upotrebe mobinog telefona i uticaja na dijete možemo postaviti neprijateljski, pa će i našem djetetu biti teško da stekne povjerenje. Ne treba da dozvolimo da zbog uređaja postanemo nepristojni i bezobrazni prema najmilijima.

Moramo razmisliti i o svim razlozima zbog kojih djeca koriste svoje telefone. Najpoželjnije je da upotrebu podijelimo u tri kategorije: edukacija, zabava, komunikacija. Ovo je značajno, jer uvijek kada razmišljamo kada da djetetu obezbijedimo uređaj, uvijek moramo imati na umu osnovno pitanje: zašto. Čim sebi odgovorimo koja je kategorija presudna, biće nam jasno da li je pravo vrijeme za to.

Ipak, najvažnije je znati da je svaka porodica drugačija. Uvijek treba ocijeniti šta je to što je najbolje za vašu porodicu, kao i za zdrav razvoj najmlađih. Ukoliko je vaše dijete sklono anksioznosti i depresiji, morate sebi postaviti pitanje kako će na njega uticati konstantno posmatranje tuđih života koji na društvenim mrežama izgledaju savršeno, a pritom nisu nužno realna slika.

Osnovno pravilo jeste pokazati djetetu svojim primjerom čemu i kako služi mobilni telefon. Ipak smo mi model ponašanja koji oni preuzimaju. Ukoliko i sami pričamo sa svojim djetetom iza mobilnog uređaja, to je mnogo drugačije nego da razgovaramo direktno, licem u lice.

Moramo da znamo da smo mi prve generacije koje se susreću sa ovim problemom, nemamo ranije pisana pravila niti obrasce pravilnog ponašanja u tim situacijama. Sami razmišljamo i pokušavamo da dokučimo kako je najbolje izboriti se sa ovim i doći do pravog rješenja, korisnog kako za našu djecu, tako i za nas same. Stoga, najbolje je slušati sebe i gledati svoju porodicu kao samostalnu jedinku, i na osnovu toga donijeti pravu odluku. Mi smo ti koji najbolje poznajemo svoju djecu, te ćemo sigurno, uz potpuno iskreno postavljanje razloga za i protiv, donijeti pravu odluku.

yumama

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com