Podgorica: Promocija romana “Soba za umiranje” - Volim Podgoricu

Podgorica: Promocija romana “Soba za umiranje”

Knjiga dr Gorana Sekulovića “Soba za umiranje” biće promovisana u okviru manifestacije “Decembarska umjetnička scena 2018” u srijedu, 5.decembra u Narodnoj biblioteci “Radosav Ljumović” u 18 sati.

Uz autora o knjizi će govoriti književnici Marijan Mašo Miljić i Zoran Raonić.

“Roman ’’Soba za umiranje’’ vremenski obuhvata nekoliko posljednjih časova u životu savremenog intelektualca provedenih u putovanju vozom na relaciji Beograd-Bar. U tom vremenski kratkom ali misaono, personalno, egzistencijalno, porodično, emotivno i istorijski vrlo dinamičnom, zgusnutom, mozaičnom, isprepletenom, složenom i bogatom periodu bivstvovanja, glavni lik romana suočava se sa svijetom na više životnih i stvaralačkih planova od trenutka saznanja da boluje od najteže bolesti do dolaska u rodnu Crnu Goru đe želi da se završi njegov život. On se kao u čudesnom magnovenju i otkrovenju prepušta reminiscencijama, sjećanjima i uspomenama iz đetinjstva i rane mladosti, ali i spoznajama iz duhovne i materijalne povijesti svoga rodnog grada i zavičajne mu domovinske i otadžbinske Crne Gore. Iznad svega kao u bunilu iznosi i registruje, metodom nabrajanja i skladištenja, mnoštvo imena ljudi, mjesta, gradova, ulica, kuća, artefakata…, koji su povijesno i ljudski oblikovali i njega i nacionalnu i društvenu zajednicu kojoj pripada.’’ prof. dr Novak Kilibarda

Goran Sekulović književnik, filozof, esejista, teoretičar društva, novinar i publicista je rođen 1958.godine u Titogradu (Podgorici). Doktor je pravnih i političkih nauka i magistar čiste filozofije. Stalno je zaposlen kao odgovorni urednik lista crnogorskih prosvjetnih, kulturnih i naučnih radnika „Prosvjetni rad“. Do sada je objavio sljedeće zbirke poezije: „Kamen raste“, „Muk muči“, „Negrad“, „Suvomeđ“, „Balada o modernom ratniku“, „Nježnost iz predgrađa“, „Čekajući smrt“, „Kuća što se njiše“; haiku-zbirku „Među trskama“, „Among roods“ (dvojezično izdanje); zbirke poezije za đecu „Čudionica“ i „Iz zoološkog vrta“; knjige pripovjedaka „Ruska kuća“, „Samoubica“, „Ruske priče“; esejističko – meditativnu prozu „Mrkas“ i zbirku poteske proze „Biće je biće“, više priča i pripovjedaka u književnim časopisima i listovima, a na nekoliko književnih konkursa je imao otkupljene i nagrađene priče. Sekulović je prevođen na engleski, japanski, slovenački, bugarski, makedonski i poljski jezik. Zastupljen je u Antologiji evropske i crnogorske haiku-poezije. Autor je većeg broja studija i članaka iz filozofije literature, književne kritike i esejistike o djelima Njegoša, Iva Andrića, Danila Kiša, Miodraga Bulatovića, Janka Đonovića, Marka Miljanova… Objavio je još tridesetak knjiga iz politikologije, filozofije, crnogorske istorijske i duhovne baštine, sociologije i publicistike, a u periodici preko pedeset naučnih članaka i oko dvjesta priloga raznovrsnog stvaralačkog karaktera. Učestvovao je na brojnim naučnim skupovima. Vanredni je član Dukljanske akademije nauka i umjetnosti (DANU).

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com