Milova firma u blokadi zbog 192 hiljade duga - Volim Podgoricu

Milova firma u blokadi zbog 192 hiljade duga

Kompanija Global Montenegro, čiji je suvlasnik predsjednik države i DPS-a Milo Đukanović, blokirana je zbog duga od 192,15 hiljada eura. Firma, koja je vlasnik 20 hiljada kvadrata u podnožju brda Košljun, u blokadi je četiri dana, pokazuju podaci Centralne banke (CBCG). Ova firma je bila u blokadi skoro tri godine, sve dok nije krajem 2017. godine izmirila preko 60 hiljada duga prema Opštini Budva.
Imovina firme, čiji su osnivači Đukanović i njegov kum Vuk Rajković, već dvije godine je na prodaji. Kompanija Global Montenegro je zemljišni kompleks kupila početkom 2007. godine od starobudvanske porodice Rucović, a novac je, prema Đukanovićevom objašnjenju, obezbijeđen zahvaljujući kreditu od pet miliona eura kod Hipo Alpe Adrija banke (HAAB), sadašnje Adiko banke. Kredit kod banke je podignut u februaru 2008. godine.
Na sajtu Centralnog registra privrednih subjekata može se vidjeti da je rješenjima javnih izvršitelja iz 2016. godine određeno izvršenje upisom, plenidbom, procjenom i prodajom udjela Vuka Rajkovića. Đukanović, međutim, još nije dobio novog partnera.
Banka je, prema podacima iz katastra, svih prethodnih godina imala upisanu hipoteku na zemljišni kompleks, da bi početkom marta u katastarskoj evidenciji Uprave za nekretnine osvanula nova hipoteka na imovinu firme Global Montenegro u korist novog hipotekarnog povjerioca Heta Aset rezolušn sa zabranom otuđenja bez saglasnosti hipotekarnog povjerioca.
Firma Global Montenegro je lani platila preko 50 hiljada eura za poreski dug prije 2015. godine, a Đukanović je 2013. godine, kada je prodao akcije u Prvoj banci i zaradio milion eura, najavio da će prodati zemlju na Košljunu. Milion je uzeo, ali zemlju još nije prodao.
Firma Đukanovića i Rajkovića je uzela i kredit od 625,4 hiljade eura, takođe kod HAAB-a, pokazuju podaci iz katastra.
Lani je Global Montenegro poslovao sa minusom od 25,4 hiljade eura, čime je ukupan gubitak dostigao 3,67 miliona eura.
Stalna imovina kojom gazduje firma, odnosno zemljište u Budvi, procijenjena je na 3.095.037 eura.
Na parceli je detaljnim urbanističkim planom „Potkošljun“ ucrtan rezidencijalni kompleks od četrdesetak vila, a predviđena je gradnja oko 150 apartmana, od 27.000 kvadrata.
Mediji su nedavno prenijeli da je Opština Budva pokrenula postupak prinudne naplate oko 50 hiljada eura zbog poreskog duga Global Montenegra, te da će upisati hipoteku na zemljište ako se ne izmiri dug u roku od deset dana. U katastru nije upisana nova hipoteka.D.M.

Na listi 167 novih kompanija

Na novoj listi blokiranih preduzeća nalazi se 167 novih kompanija.
Na novom spisku, koji CBCG u skladu sa Zakonom o platnom prometu objavljuje mjesečno, nalazi se 17,5 hiljada kompanija sa evidencije Centralnog registra privrednih subjekata (CRPS), Poreske uprave i CBCG. Od ukupnog broja blokiranih preduzeća, 3,57 hiljada ih je na evidenciji CBCG, a ne nalaze se u CRPS-u.
Na listi blokiranih preduzeća završila je firma Skladgradnja sa dugom od skoro 80 hiljada. Blokirana je već 18 dana. Ta firma je bila podizvođač na autoputu i dobila poslove vrijedne 42 miliona eura, o čemu je „Dan“ pisao prošle sedmice.
Blokirana je i firma Devin iz Budve, kao i kotorska Premija. Devin duguje 128 hiljada, a Premija 20,7 hiljada.

 

Izvor: Dan

2 komentara

  1. Pretty component of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your weblog posts. Any way I’ll be subscribing for your augment and even I fulfillment you get right of entry to persistently quickly.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com