Home / NOVOSTI / Društvo / ZABORAVITE OVE NAVIKE! Jutarnji ritauali zbog kojih se gojite

ZABORAVITE OVE NAVIKE! Jutarnji ritauali zbog kojih se gojite

Već po jutru možemo vidjeti kakav dan nas čeka, pogotovo kada je riječ o ishrani.

Naši jutarnji rituali određuju hoćemo li se prejesti za ručak ili večeru, ali i hoće li tijelo čuvati kalorije “za svaki slučaj”.

Posljedica neuredne jutarnje rutine može biti gomilanje kilograma, naročito zimi, piše Bright Side.

Ne jedete obilan doručak

Naučnici sa Univerziteta u Tel Avivu dokazali su da je ishrana koja uključuje obilan doručak i laganu večeru mnogo efikasnija kad je reč o održavanju težine od ishrane koja se temelji na čestim i malim obrocima.

Razlog za to je činjenica da naš metabolizam nije jednako brz u različitim periodima. Ako pitate naučnike, nikad ne bi trebalo da odbijete kaloričan doručak, za razliku od “teške” večere.

Ne provodite vrijeme na suncu

Sunčeva svjetlost pomaže da sagorimo kalorije i belo masno tkivo. Istraživači sa Univerziteta Alberta u Edmontonu u Kanadi sproveli su eksperiment i dokazali da se količina lipida smanjuje kad je izložena sunčevoj svjetlosti.

To otkriće delomično objašnjava zašto se lakše gojimo zimi, kad je manje dnevne svjetlosti.

Zaboravljate da popijete čašu vode kada se probudite

Tijelo odrasle osobe sastoji se od 55 do 60% vode, tvrde naučnici. Zato je čaša vode nakon buđenja dobra ideja, jer će ubrzati metabolizam i smanjiti rizik od gomilanja masti. Osim toga, voda pomaže tijelu da se riješi toksina.

Ne vježbate ujutru

Osim prednosti kao što su trošenje kalorija i ubrzavanje metabolizma, jutarnje vežbanje može da pomogne da smanjite apetit.

Istraživanje profesora Eme Stevenson Havijera Gonzaleza pokazalo je da ljudi koji ujutro vježbaju tokom dana manje jedu.

Osim toga, vježbanje prije prvog obroka 20 je posto efikasnije od vežbanja tokom dana.

Slatko jedete za ručak ili večeru

Ako ne možete odoljeti slatkom, pojedite ga ujutro. Pokazalo je to ranije spomenuto istraživanje Univerziteta iz Tel Aviva.

Potcjenjujete značaj svojih ljubimaca

Pas može biti vaša pratnja prilikom trčanja, a uz mačku će joga ili istezanje biti zabavni. Osim toga, ljubimci nas opuštaju, pa nećemo posegnuti za kolačićem ili čokoladom kad smo napeti.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com