Igramo protiv ekipe pune znanja i inteligencije - Volim Podgoricu

Igramo protiv ekipe pune znanja i inteligencije

Ako je Barselona “Mes que un club”, odnosno “više od kluba”, onda je Svetislav Pešić više do trenera. I to ne samo u Kataloniji, gdje ga posebno obožavaju, već na svim košarkaškim meridijanima.

Pešić je u februaru ove godine, i to dok je bio na skijanju u Austriji sa porodicom, dobio ponudu svog dugogodišnjeg prijatelja, gazde katalonskog kluba Đozepa Marije Bertomeua. Klubu kome je srpski stručnjak 2003. godine donio prvu evropsku klupsku krunu, trebala je pomoć Pešića da u domaćim okvirima spasi što se spasiti može.

I odmah je uspio, svega sedam dana je bilo dovoljno proslavljenom stručnjaku da posrnule Katalonce izvede na pobjednički put i poslije tri godine klubu donese trofej – Kup Kralja.

Iako u prvenstvu nije uspio da nadoknadi propušteno (do januara je Barsa izgubila čak 21 utakmicu na dva fronta), pa su Katalonci završili na trećem mjestu ligaški dio, a izgubili polufinale plej-ofa od Baskonije, Pešić je od Barselone dobio novi jednogodišnji ugovor, da nastavi započeto.

Pešić će večeras u “Morači” sa dvostrukim prvakom Evrope protiv Budućnost Volija pokušati da opravda renome kluba, koji u prvih 10 kola ima skor od šest pobjeda i četiri poraza…

“Mi smo uvijek favoriti i kad nismo favoriti. Ali, u Evroligi to, apsolutno, nema nikakvog značaja, pogotovo kada se gostuje timovima kao što je Budućnost, koja ima jak domaći teren, sa dobrom podrškom sa tribina. Sa dvije pobjede, protiv Baskonije i CSKA, Budućnost je podigla nivo svoje igre i samopouzdanja da sada može da igra protiv svih ekipa u Evropi. Oni nemaju bolju pripremu pred našu utakmicu od te dvije pobjede. Međutim, i mi smo se dobro spremili, želimo da igramo na jakom nivou, ali znamo će to biti ‘close game’ (neizvjesna utakmica)”, kaže Svetislav Pešić na početku razgovora za „Vijesti“.

Pešić očekuje tešku utakmicu u „Morači“, sa „ekipom koju dosta dobro poznaje, trenera i igrače, ali to nije najbitnije“.

“Budućnost je sada potpuno sredila svoju ekipu i igru. Na startu sezone su imali problema, jer su imali dosta novih igrača, kao i neiskustvo igranja u Evroligi. Ali, i prije prvih pobjeda su imali nekoliko dobrih utakmica, ali to niko ne gleda kad se izgubi. Znamo da igramo protiv kompletne ekipe sa puno iskustva, znanja i inteligencije. Oni u igri znaju šta hoće”.

Budućnost je srušila Baskoniju i CSKA šutevima za tri poena…

“Naravno, šut za tri poena je uvijek važan u košarci, sve ekipe pripremaju odbranu na to, pogotovo protiv timova koji su u dobrom ritmu. Međutim, jedva stvar je dobro pripremiti odbranu, a drugo je sama utakmica. Svi pričaju o tim trojkama, što je sasvim normalno, kada imaš takav procenat šuta za tri poena. Međutim, ja vrlo dobro znam sve te igrače i njihova igra mnogo zavisi od dva plejmejkera, Ivanovića i Gordića, koji su utakmice protiv Baskonije i CSKA odigrali na, apsolutno, velikom nivou. Njihova dobroj organizacija igre, prije svega u napadu, a i odbrani, su ključ igre Budućnosti. Njih dvojice ne prave puno grešaka, Gordić ima i ogromno iskustvo, a Ivanović ima to samopouzdanje da sa svakim može da uđe u duel u odbrani i napadu. Njih dvojica su igrači koji su vrlo važni u organizaciji igre, a istovremeno dosta dobro drugima prave situacije za tri poena”, dodaje popularni Kari.

Barselona je trenutno prva na tabeli u ACB ligi, sa samo jednim porazom od 10 kola, a u Evroligi ima skor od 6-4. Krajem novembra, u razmaku od pet dana, Katalonci su odigrali dvije potpuno različite utakmice. Prvo su u prvenstvu kod kuće deklasirali Real (86:69), a onda su kod kuće ubjedljivo poraženi u Evroligi od Fenerbahčea (65:85).

“Dva dana prije meča sa Realom smo igrali i sa Milanom (90:80). To je bilo preko naših mogućnosti u ovom trenutku. Dobiti Real 17 razlike se ne dešava svaki dan. A istovremeno smo bili ispod naših mogućnosti protiv Fenerbahčea. Međutim, igra se puno utakmica i vrlo je teško na potrebnom nivou zadržati, osim fizičkog, taj mentalni i motivacioni dio pripreme. Pozitivna tenzija se može proizvesti samo ukoliko si mentalno i fizički odmoran. Mi protiv Fenerbahčea nismo bili na tom nivou, i zato su oni, možda, odigrali najbolju utakmicu u ligi, bili su jaki i motivisani. Ali, to je jedna utakmica koja ne treba da daje konačan sud, kao što se ni onakva pobjeda protiv Reala ne dešava svake godine. Imali smo malo vremena da se odmorimo, izanalizirali smo obje utakmice i idemo dalje”, rekao je Pešić.

 Svi pričaju o Evroligi, a nama je izazov i svaka utakmica u Španiji

U protekle dvije sezone Barselona nije uspjela da se plasira u plej-of Evrolige (među osam), zbog čega je promijenila polovinu rostera za ovu sezonu. Cilj je, svakako, povratak u gornji dom evropske košarke…

“Barselona uvijek ima nekoliko ciljeva. Svi pričaju o Evroligi, što je sasvim normalno, ali kod nas je mnogo važna španska liga, koja je sigurno najjača u Evropi. I nama je, u odnosu na ostale konkurente u Evroligi, koji praktično nemaju apsolutno nikakav pritisak u svojim ligama, u kojima mogu da igraju i da se kroz svoje lige pripremaju za Evroligu. A nama je, nakon Evrolige, svaka utakmica izazov u domaćem prvenstvu, nova teška teška utakmica, a isto važi i za Baskoniju i Real, jer su sve ekipe jake u španskoj ligi. Mi smo sada prvi u Španiji, ali to može brzo da se primijeni, kao što u Evroligi može da se mijenja situacija. Treba da budemo više skoncentrisani šta možemo da uradimo da u ovom periodu kada se igra puno utakmica na koji način možemo igračima da popravljamo formu, njihovu i igru kompletnog tima. Ako u tome uspijemo, rezultati će doći sami po sebi. A naš prvi cilj u Evroligi je plasman među osam, odnosno u plej-of, a onda otom, potom”, zaključio je Pešić.

Više od tri decenije osvajanja trofeja

Osim titule prvaka Evrope sa Barselonom, Pešić je sa njemačkom Albom osvojio Kup Koraća (1985), a sa španskom Đironom FIBA Evrokup (2007). Sa klubovima je osvojio ukupno osam titula (četiri sa Albom, dvije sa Barselonom i po jednu sa Bosnom i Bajernom) i pet nacionalnih Kupova (po dva sa Albom i Barselonom, jedan sa Bosnom).

Kao selektor Njemačke je osvojio zlato na Evropskom prvenstvu 1993. i zlato sa SR Jugoslavijom 2001. Sa Jugoslavjom je u Indijanapolisu 2002. godine bio prvak svijeta.

Kao selektor, ima i zlato sa kadetskom reprezentacijom SFR Jugoslavije na EP 1985. i zlato na SP sa juniorima 1987. godine.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com