NATO: Slanje pripadnika Vojske na Kosovo ne bi trebalo da ugrozi odnose Crne Gore i Srbije - Volim Podgoricu

NATO: Slanje pripadnika Vojske na Kosovo ne bi trebalo da ugrozi odnose Crne Gore i Srbije

Slanje pripadnika Vojske Crne Gore na Kosovo ne bi trebalo da ugrozi njene odnose sa Srbijom, jer imaju zajednički cilj – sigurnost svih građana, smatraju u NATO.

“Svaka situacije je jedinstvena, ali se nadam da neće. Mislim da Srbija razumije da sigurno i bezbjedno Kosovo je u svačijem interesu i da svako ko doprinosi KFOR-u da se postigne bezbjednost je dobra odluka,” kazao je jedan zvaničnik NATO.

Crna Gora poslala je dva oficira u misiju KFOR, što je izazvalo kritike više visokih zvaničnika Vlade Srbije, među njima i ministra odbrane Aleksandra Vulina.

Zvanična Srbija smatra da je Podgorica trebala da traži saglasnost Beograda za slanje svojih pripadnika, te da to nije bio prijateljski čin bivše zajedničke države.

Međutim, zvaničnik NATO kazao je “Vijestima” da je Crna Gora suverena država.

“I na njoj je da odliuči šta želi da radi sa svojim bezbjednosnim snagama. Ako Crna Gora želi da doprinese KFOR-u, to je veoma pozitivna strana da ona želi da doprinese široj sigurnosti stabilnosti u regionu. To je dobra stvar”, kazao je on.

Na pitanje šta se može očekivati po pitanju budućnosti misije KFOR, zvaničnik NATO upoznat sa situacijom kazao je da je to teško reći.

“KFOR će morati da ostane na Kosovu koliko god trebalo da se obezbijedi siguno, stabilno okruženje. Mislim da nema sumnje da uspješano okončanje dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU će značajno pomoći sveukupnoj situaciji,” kazao je on.

Dijalog dvije države dio je razgovora ministara vanjskih poslova NATO i evropske šefice diplomatije Federike Mogerini u briselu, u okviru dvodnevnog sastanka ministara u NATO.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com