Home / NOVOSTI / ALEKSANDAR JE IZGUBIO OBOJICU SINOVA NA EKSKURZIJI: 15 minuta prije utapanja čuo sam se sa Stefanom! Muči me samo jedno pitanje, s njim liježem i budim se!

ALEKSANDAR JE IZGUBIO OBOJICU SINOVA NA EKSKURZIJI: 15 minuta prije utapanja čuo sam se sa Stefanom! Muči me samo jedno pitanje, s njim liježem i budim se!

Otac Stefana (14) i Nikole (13), koji su se prije dvije godine utopili u Srebrnom jezeru, ogorčen je što su dvojica najodgovornijih za ovu tragediju osuđeni samo na uslovne kazne

Aleksandar Petrović iz Rače, otac Stefana (14) i Nikole (13), koji su se prije dve godine utopili na Srebrnom jezeru, ogorčen je što je i nakon ponovljenog suđenja Osnovni sud u Velikom Gradištu izrekao gotovo minimalne kazne optuženima za ovu tragediju.

Ovaj sud je, podsjetimo, direktora OŠ “Karađorđe” Zorana Jovanovića i trenera Miloša Gajića, u čijoj su organizaciji dječaci bili na jezeru, osudio na uslovnu kaznu od godinu dana zatvora, koja neće biti izvršena ukoliko naredne dvije godine ne učine novo krivično djelo.

Odgovornost

Istom presudom na kaznu od dvije godine zatvora osuđeni su Milanka i Dragan Stanković iz Niša, koji su dječacima iznajmili pedaline s kojih su pali u vodu i utopili se. Prethodnom presudom koju je ukinuo Apelacioni sud vlasnicima pedalina izrečene su iste kazne, dok su direktor škole i trener osuđeni na godinu dana kućnog zatvora.

– Ogorčen sam jer je kazna direktoru smanjena, a on je imao najveću odgovornost i trebalo je da dobije najveću kaznu. Djeca su njemu povjerena. Ako sud smatra da životi moje djece vrijede toliko, zaista ne bih imao ništa lijepo o njima i njihovom radu da kažem – kazao je za Kurir nesrećni Petrović, napominjući da će uložiti žalbu na presudu.

Od stravične tragedije prošle su dvije godine, ali kako kaže otac, bol za izgubljenim sinovima ne jenjava.

– Teško nam je. Preteško. Svaki dan liježem u krevet i budim se samo sa jednim pitanjem – da li je moguće da se tako nešto dogodilo. Sjećam se tog jutra kad sam ih odvezao na utakmicu. Nisam znao gdje će sve ići. Niko nam nije rekao! Znao sam samo da idu da igraju fudbal – objašnjava otac prisjećajući se tog kobnog dana i dodaje:

Loše iskustvo

– Ne znam zašto su tamo svraćali jer su na tom jezeru već imali loše iskustvo ranije. Stefan mi je pričao da su se djeca, kada su bili na ekskurziji, pogurala i da je jedan dječak pao u vodu. Srećom, bilo je plitko, pa su ga odmah izvukli. Zašto su opet tamo išli, nije mi jasno. To je pitanje koje me muči – kaže Petrović.

Prema njegovim riječima, možda je zbog tog iskustva Stefan tog dana i odlučio da uđe u vodu da izvuče brata.

– Sigurno je mislio da je voda plitka. On je upravljao pedalinom, a Nikola je sjedio na ivici i upao u vodu. Vidjevši to, Stefan je povikao: “Ljudi, pomagajte, Nikola se davi!”, skinuo je stvari sa sebe i skočio u vodu. Siguran sam da nije znao koliko je duboko i da je u vodu ušao samo da pomogne svom bratu – priča potreseni otac i dodaje da se sa Stefanom poslednji put čuo 15 minuta prije utapanja.

Inače, nesrećni Aleksandar Petrović ima i ćerku koja je bliznakinja s Nikolom. I njoj je, kako kaže, sve teže jer nema podršku svoje braće.
– Sa Nikolom je bila nerazdvojna. Svuda su išli zajedno. Teško joj je, sjedim s njom i razgovaram, pokušavam da joj malo olakšam, ali nedostaju joj braća. Oni su bili njena najveća podrška – kaže Petrović.

Direktor škole
Tjerao decu da lažu?

Aleksandar Petrović objašnjava da je direktor škole dobio otkaz posle tragedije.
– U početku je bio s nama, pružao nam podršku da bismo se lakše suočili s bolom, ali je kasnije prekinuo svaki kontakt. Čuo sam da je, kada je suđenje počelo, obilazio djecu i tražio im da mijenjaju iskaze. Vjerujem i da je to tačno, jer su djeca zaista kasnije mijenjala iskaze. Neka rade šta hoće, ne znam kako će izaći na kraj sa svojom savješću, ako je uopšte ima. Direktor je bio vođa i organizator puta, on je imao najveću odgovornost. Da je svoj posao radio kako treba, do tragedije ne bi došlo – iskren je Petrović.

(Kurir.rs/Jelena Rafailović/Foto: Privatna arhiva)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *