Crnogorski pokret traži da mitropolit Amfilohije odgovara za govor mržnje - Volim Podgoricu

Crnogorski pokret traži da mitropolit Amfilohije odgovara za govor mržnje 

Crnogorski pokret podnio je ustavnu žalbu zbog odluke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici da odbije njihovu pritužbu na rješenje Osnovnog tužilaštva u Podgorici kojimje odbijena krivična prijava protiv mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija zbog širenja govora mržnje. Ustavnu žalbu podnijeli su zbog, kako su naveli, “povrede ljudskih prava i sloboda zajamčenih članovima 6, 7 i 8 Ustava Crne Gore (Sl. CG, br. 1 od 25. oktobra2007), a nakon iscrpljivanja svih djelotvornih pravnih sredstava”. Podsjećaju da su 6. avgusta podnijeli krivičnu prijavu protiv protiv mitropolitia Amfilohija zbog krivičnoga djela povrede ugleda maroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica iz čl. 199 Krivičnoga zakonika i krivičnoga djela izazivanja nacinalne, rasne i vjerske mržnje iz čl. 370.

Prijavu su inicirali nakon intervjua mitropolita Amfilohija dnevnim novinama Vijesti 5. avgusta u kojem je izjavio: “U narodu i sad kažu pusti ga, tako se ponaša jer nije kršteno. Onaj koji nije krsten nema straha božjega ni stida pred ljudima”.

“O Crnogorskoj crkvi je kazao: “Da se sekta rodila iz tih zele-naško-udbaških i četničko-partizanskih podjela, a ne iz pameti, ni od crkvenih ljudi… Broz je ovdje prvi uselio tu sektu. Brozomora je urodila brato-ubilaštvom u toku Drugoga svjetskoga rata, bratoubilaš-tvom za vrijeme Gologa otoka. I taj duh bratoubilaštva porodio je tu sektu… ali ako hoće crkvi da pripadaju moraju da se vrate crkvi božjoj, crkvi Svetoga Vladimira, crkvi Svetoga Petra Cetinjskoga, crkvi kralja Nikole i duha kralja Nikole”… Pa je nastavio: “Crnogorsku crkvu stvara isti fašistički duh ko ji je stvorio i takozvanu pravoslavnu crkvu Hrvatsku. Nju su stvorila dvojica Crnogoraca prokleti Sekula Drljević, tvorac fašističke nezavisne Crne Gore, i Savić Marković Štedimlija iz Pipera. Isti je taj i duh koji koji stvara ovdje Crnogorsku crkvu”.

U CP su kategorični da je poglavar SPC u Crnoj Gori ovakvim izjavama počinio krivično djelo povrede ugleda naroda i drugih manjinskih zajednica, iz člana 199 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju s krivičnim djelom izazivanja nacionalne i vjerske mržnje iz člana 370 KZ CG. Ocjenjuju, pored ostalog, da je povezujući Crnogorsku pravoslavnu crkvu, indirektno i Crnogorce sa zločinačkim fašističkim i nacističkim tvorevinama iz Drugoga svjetskoga rata, namjerno narušio ugled CPC i nacionalnoga imena Crnogorac. Ukazuju i na to da je Radović “istovremeno nekrštene građane izložio poruzi, zato što kao ateisti ili muslimani nijesu kršteni, da bi raspirio vjersku mržnju između Crnogoraca različitih konfesija i ideologija”.

Takvom izjavom, ističu, počinio je i krivično djelo izazivanja nacionalne i vjerske mržnje iz člana 370 KZ. Iz Crnogorskog pokreta su upozorili da Radović u kontinuitetu širi govor mržnje, podsjećajući i na neke njegove ranije izjave.

“Nakon što smo iscrpli sva djelotvorna pravna sredstva predlažemo Ustavnom sudu da na temelju člana 149 stav 3 Ustava Crne Gore odluči o našoj ustavnoj žalbi podignutoj zbog povrede ljudskih prava i sloboda zajamčenih Ustavom, a u vezi s čl. 6 koji obavezuje na poštuje prava i slobode drugih, čl. 7 koji zabranjuje izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu i čl. 8 koji zabranjuje svaku neposrednu ili posrednu diskriminaciju, po bilo kom osnovu, i stane u odbranu i zaštitu najvećih vrijednosti evropske civilizacije antifašizma, antiklerikalizma i građanskoga društva”, naveli su oni u žalbi.

Ističu da “treba imati u vidu i da je imenovani načelnik cetinjske filijale Beogradske patrijaršije i ličnost koja ima odlučujuću riječ u anticrnogorskome pokretu, oličenom u opoziciji; da predvodi ustanak protiv evropske civilizacije i svih njenih vrijednosti i da je eksponent stranih centara moći kojima je cilj propast i aneksija Crne Gore Srbiji”.

Pobjeda

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com