Home / NOVOSTI / Crnogorski pokret traži da mitropolit Amfilohije odgovara za govor mržnje 

Crnogorski pokret traži da mitropolit Amfilohije odgovara za govor mržnje 

Crnogorski pokret podnio je ustavnu žalbu zbog odluke Višeg državnog tužilaštva u Podgorici da odbije njihovu pritužbu na rješenje Osnovnog tužilaštva u Podgorici kojimje odbijena krivična prijava protiv mitropolita crnogorsko primorskog Amfilohija zbog širenja govora mržnje. Ustavnu žalbu podnijeli su zbog, kako su naveli, “povrede ljudskih prava i sloboda zajamčenih članovima 6, 7 i 8 Ustava Crne Gore (Sl. CG, br. 1 od 25. oktobra2007), a nakon iscrpljivanja svih djelotvornih pravnih sredstava”. Podsjećaju da su 6. avgusta podnijeli krivičnu prijavu protiv protiv mitropolitia Amfilohija zbog krivičnoga djela povrede ugleda maroda, manjinskih naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajednica iz čl. 199 Krivičnoga zakonika i krivičnoga djela izazivanja nacinalne, rasne i vjerske mržnje iz čl. 370.

Prijavu su inicirali nakon intervjua mitropolita Amfilohija dnevnim novinama Vijesti 5. avgusta u kojem je izjavio: “U narodu i sad kažu pusti ga, tako se ponaša jer nije kršteno. Onaj koji nije krsten nema straha božjega ni stida pred ljudima”.

“O Crnogorskoj crkvi je kazao: “Da se sekta rodila iz tih zele-naško-udbaških i četničko-partizanskih podjela, a ne iz pameti, ni od crkvenih ljudi… Broz je ovdje prvi uselio tu sektu. Brozomora je urodila brato-ubilaštvom u toku Drugoga svjetskoga rata, bratoubilaš-tvom za vrijeme Gologa otoka. I taj duh bratoubilaštva porodio je tu sektu… ali ako hoće crkvi da pripadaju moraju da se vrate crkvi božjoj, crkvi Svetoga Vladimira, crkvi Svetoga Petra Cetinjskoga, crkvi kralja Nikole i duha kralja Nikole”… Pa je nastavio: “Crnogorsku crkvu stvara isti fašistički duh ko ji je stvorio i takozvanu pravoslavnu crkvu Hrvatsku. Nju su stvorila dvojica Crnogoraca prokleti Sekula Drljević, tvorac fašističke nezavisne Crne Gore, i Savić Marković Štedimlija iz Pipera. Isti je taj i duh koji koji stvara ovdje Crnogorsku crkvu”.

U CP su kategorični da je poglavar SPC u Crnoj Gori ovakvim izjavama počinio krivično djelo povrede ugleda naroda i drugih manjinskih zajednica, iz člana 199 Krivičnog zakonika Crne Gore u sticaju s krivičnim djelom izazivanja nacionalne i vjerske mržnje iz člana 370 KZ CG. Ocjenjuju, pored ostalog, da je povezujući Crnogorsku pravoslavnu crkvu, indirektno i Crnogorce sa zločinačkim fašističkim i nacističkim tvorevinama iz Drugoga svjetskoga rata, namjerno narušio ugled CPC i nacionalnoga imena Crnogorac. Ukazuju i na to da je Radović “istovremeno nekrštene građane izložio poruzi, zato što kao ateisti ili muslimani nijesu kršteni, da bi raspirio vjersku mržnju između Crnogoraca različitih konfesija i ideologija”.

Takvom izjavom, ističu, počinio je i krivično djelo izazivanja nacionalne i vjerske mržnje iz člana 370 KZ. Iz Crnogorskog pokreta su upozorili da Radović u kontinuitetu širi govor mržnje, podsjećajući i na neke njegove ranije izjave.

“Nakon što smo iscrpli sva djelotvorna pravna sredstva predlažemo Ustavnom sudu da na temelju člana 149 stav 3 Ustava Crne Gore odluči o našoj ustavnoj žalbi podignutoj zbog povrede ljudskih prava i sloboda zajamčenih Ustavom, a u vezi s čl. 6 koji obavezuje na poštuje prava i slobode drugih, čl. 7 koji zabranjuje izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu i čl. 8 koji zabranjuje svaku neposrednu ili posrednu diskriminaciju, po bilo kom osnovu, i stane u odbranu i zaštitu najvećih vrijednosti evropske civilizacije antifašizma, antiklerikalizma i građanskoga društva”, naveli su oni u žalbi.

Ističu da “treba imati u vidu i da je imenovani načelnik cetinjske filijale Beogradske patrijaršije i ličnost koja ima odlučujuću riječ u anticrnogorskome pokretu, oličenom u opoziciji; da predvodi ustanak protiv evropske civilizacije i svih njenih vrijednosti i da je eksponent stranih centara moći kojima je cilj propast i aneksija Crne Gore Srbiji”.

Pobjeda

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *