IZBJEGAVAJU MMR VAKCINU: Svako četvrto dijete nije vakcinisano - Volim Podgoricu

IZBJEGAVAJU MMR VAKCINU: Svako četvrto dijete nije vakcinisano  

U Crnoj Gori i dalje veliki broj djece rođene 2016. godine, oko 25 odsto, nije primilo MMR vakcinu protiv malih boginja, rubeole i zaušaka. Dom zdravlja i Ministarstvo zdravlja pokrenuli su ponovo kampanju sa ciljem povećanja obuhvata djece imunizacijom, koja će trajati od 15. decembra do 15. januara, a koja je namijenjena promjeni stavova roditelja, piše Dan.

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, MMR vakcinom je zaštićeno samo 75 odsto djece rođene 2016, dok je znatno veći broj mališana rođenih 2015. primio vakcinu (84 odsto).

Epidemiolog i pomoćnik direktor Senad Begić kazao je da je stiglo 8.000 doza MMR vakcina, dok je 15.000 doza količina na godišnjem nivou, što je dovoljno za zaštitu djece.

“Vakcina je tu skoro 40 godina, mi znamo sve njene karakteristike, tu vakcinu je primilo 100 miliona djece širom svijeta, tako da su sve tvrdnje protivnika vakcinacije neopravdane. Imunizacija je kontinuirani proces, pomjerili smo se sa onih nezahvalnih 47 odsto u maju prošle godine na sada jako dobrih 84 odsto generacije djece rođene 2015. godine. Slučajevi malih boginja se javljaju u kasnu zimu i rano proljeće, ali isto tako i u jesen. Činjenica da imamo grupisanje djece u vrtićima i školama stvara epidemiološki nepovoljniju situaciju. Virus malih boginja jedan je od najzaraznijih virusa uopšte i vrlo je moguće da sve dok su nam obuhvati niski i ispod onog nivoa koji je bitan za ostvarivanje kolektivnog imuniteta uvijek postoji mogućnost da se virus ponovo uveze u Crnu Goru, kao što je to bio slučaj u februaru ove godine”, objašnjava Begić.

Direktor Doma zdravlja Nebojša Kavarić kazao je ranije za Dan da je od 1. septembra 2017. godine, od kada je počela kampanja za povećanje obuhvata imunizacijom, do sada MMR vakcinu primilo preko 6.000 mališana i da su roditelji uvidjeli značaj te zaštite za svoje najmilije i odazvali se pozivu u velikom broju.

Kavarić objašnjava da je zabilježen veći odziv za vakcinaciju djece rođene 2014. i 2015. godine.

Podaci za glavni grad iz Doma zdravlja Podgorica pokazuju da od početka kampanje MMR vakcinacije, od 1. septembra 2017. do 20. jula 2018, broj djece koja su primila MMR iznosi 6.000.

“Za godište 2014. i 2015. procenat je uvećan za 50 odsto, a za godište 2016. čak 85 odsto. Sada imamo situaciju da je za godište 2014. MMR vakcinu primilo 89,2, za 2015. 80,5 i za 2016. 61,35 odsto. Kampanjom koju smo vodili zajedno sa Ministarstvom zdravlja i uz podršku Instituta za javno zdravlje uspjeli smo da spriječimo ulazak epidemije u škole i vrtiće. Crna Gora je imala najmanji broj oboljelih. Kampanjom je značajno vraćeno povjerenje građana i roditelja prema vakcinama i zdravstvenom sistemu. Vakcinacija je permanentan postupak i zato je propisan od države kao obavezna. Mi smo imali promotivne aktivnosti na vrlo organizovan način. Uz veliku podršku medija i nevladinog sektora koje okupljaju roditelji, na čemu smo im zahvalni”, istakao je Kavarić.

DAN

1 komentar

  1. Do you mind basically if I mention two of your current writes provided that I provide credit not to mention sources returning to your blog? My web business is within the identical niche as your site and my targeted traffic will have the benefit of some of the strategies and information that you offer on this page. Please don’t hesitate to tell me if it is okay for you. Thank you!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com