VRIJEĐALI KATNIĆA: Poslanicima Fronta plate umanjene 150 do 300 eura - Volim Podgoricu

VRIJEĐALI KATNIĆA: Poslanicima Fronta plate umanjene 150 do 300 eura

Poslanicima Demokratskog fronta (DF) Nebojši Medojeviću, Milanu Kneževiću i Jovanu Vučuroviću će decembarska plata biti umanjena za 20 odsto, a Branku Raduloviću, Marini Jočić i Janku Vučiniću za deset odsto.

To znači da će poslanici Fronta primiti od 140 do 300 eura manje.

Predlog za smanjenje plata dostavljen je Administrativnom odboru jer su poslanicima tokom junskog zasjedanja parlamenta, između ostalog, izrečene opomene zbog vrijeđanja specijalnog državnog tužioca (SDT) Milivoja Katnića.

U predlogu odluke o kojoj će danas raspravljati Administrativni odbor navodi se da su poslanici DF-a kršili poslovnik Skupštine Crne Gore i da su im zbog toga izrečene opomene.

Članom 110 Poslovnika Skupštine predviđeno je da se za izrečenu mjeru opomene poslanik novčano kazni sa 10 odsto plate, dok se za dvije ili više opomena kažnjava sa dvadeset odsto. Poslovnikom je predviđeno i da se poslanicima kojima predsjedavajući oduzme riječ bude kažnjen sa 40 odsto plate, dok oni koje udalje sa sjednice rizikuju polovinu plate.

Medojević je opomenut u junu, tokom proljećnog zasjedanja Skupštine, kada je komentarišući aferu “Telekom” pitao zašto je “Milivoje Katnić, crnogorski talik podigao optužnicu protiv dva menadžera Telekoma za samo 2,3 miliona eura”.

Zbog komentarisanja Katnićevog rada tada je opomenut i Knežević koji je tražio od specijalnog tužioca da kaže “ko je 4.000 eura dao njegovoj supruzi koja radi u Opštini Podgorica da bi ga podmitila za jedan slučaj”. Katnić je na to odgovorio da mu se u Skupštini prijeti i pominje supruga u negativnom kontekstu, nakon čega je nakratko bilo prekinuto zasjedanje.

Tokom rasprave o Izvještaju o radu tužilaštva, zbog uvreda na račun tužilaca opomenuti su i ostali poslanici DF-a. Radulović je kažnjen jer je rekao da je zbog vrhovnog državnog tužioca Ivice Stankovića i Katnića “Crna Gora dotakla moralno dno”, dok je Janko Vučinić rekao da se specijalni tužilac “čitavo vrijeme smije ko kakav kreten”.

Citirajući djelove iz Katnićevih medijskih nastupa, Jočić je kazala da “to nisu zapisi iz duševne bolnice u Kotoru, već izjave specijalnog tužioca”.

Vučurović je kažnjen jer je specijalnog tužioca nazvao “siledžijom”.

Medojević je opomenut i zbog izjave da je kompletna privreda Crne Gore skoncentrisana na šverc droge i cigareta i pranje novca, zbog čega je potpredsjednik parlamenta Branimir Gvozdenović kazao da je “koristio neprimjeren izraz za državu”. Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) je opomenut i kada je poslanike Demokratske partije socijalista (DPS) nazvao “klovnovima i saradnicima službe bezbjednosti”.

Zbog uvreda na račun poslanika DPS-a Radula Novovića opomenut je i Vučurović koji je tada kazao da ga ne interesuje stav “nebitnog lika i blijede osobe koja je na fakultetu bila sluga ko zna čega i DPS-a”.

Knežević je opomenut i zato što je tokom skupštinske rasprave kazao da ministar pravde Zoran Pažin “siluje Ustav Crne Gore, a silovanje po Krivičnom zakoniku povlači kaznu od jedne do 10 godina zatvora”.

Kneževićeva plata je bila umanjena i prošlog decembra zbog uvreda na račun Katnića. On je tokom rasprave o izmjenama Zakona o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku, poručio da bi se dijete koje bi se “ugledalo na specijalnog tužioca Milivoja Katnića pretvorilo u monstruma”. Knežević je tada naveo da je Katnić prepisku između njega i advokata Gorana Rodića, kao i snimljene razgovore Veselina Mujovića i funkcionera DF-a Predraga Bulatovića i Andrije Mandića, “montirane poslao Hrvatskoj”.

Članom 107 Poslovnika predviđeno je da se opomena izriče poslanicima koji govore prije nego što dobiju riječ, govore o pitanju koje nije na dnevnom redu, prekidaju kolege u izlaganju ili dobacuju, ali i onima koji upotrebljavaju uvredljive riječi i iznose činjenice i ocjene koje se odnose na privatni život poslanika i drugih osoba.

Bošnjak: Ovo je dio obračuna sa nama i suprotno Poslovniku

Članica odbora iz DF-a Branka Bošnjak rekla je “Vijestima” da oni neće prisustvovati današnjoj sjednici jer smatraju da je ovaj predlog “dio progona”:”Po Poslovniku ne mogu da umanjuju plate retroaktivno za nešto što je bilo tokom proljećnjeg zasijedanja. Šta su čekali do decembra?”pita ona.

Bošnjak objašnjava da su Kneževiću tri puta izrekli novčanu kaznu, što je kršenje Poslovnika, jer treća sankcija može biti samo udaljenje sa sjednice.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com