Znaće se identitet službenika SAJ-a i PJP - Volim Podgoricu

Znaće se identitet službenika SAJ-a i PJP

Savjet za građansku kontrolu rada policije podržao je odluku Ministarstva unutrašnjih poslova kojom je konačno omogućena identifikacija svih policijskih službenika. Izmjenama Uredbe o uniformi, oznakama zvanja i naoružanju policijskih službenika predviđeno je da Specijalne antiterorističke i Posebne jedinice policije na prslucima i šljemovima nose trake sa oznakama kombinacije slova i/ili brojeva koje služe za identifikaciju.

– Odluka predstavlja odgovoran odnos ministra Mevludina Nuhodžića prema zaključcima i preporukama Savjeta Evrope, Zaštitnika ljudskih prava i sloboda Crne Gore i građanske kontrole policije. Preporuke međunarodnih i domaćih tijela vlastima Crne Gore u kontinuitetu se podnose desetak godina, a naročito su aktuelizovane nakon protesta u oktobru 2015, kada je u značajnom broju predmeta koji su uznemirili javnost izostala identifikacija i procesuiranje odgovornih policijskih službenika koji su bahato, neprofesionalno i protivzakonito postupali prema građanima. Zato Savjet za građansku kontrolu rada policije ističe i pohvaljuje konkretni postupak ministra Nuhodžića jer je na rješavanje ovog pitanja javnost prilično čekala – saopšteno je iz Savjeta.
Podsjetili su da su ranije tražili usvajanje jasnih propisa i instrukcija kako bi svi policijski službenici, kroz kombinaciju slova i brojeva, bili označeni na vidljiv način koji će omogućiti nesmetanu i neupitnu, trenutnu ili kasniju, identifikaciju.

(Dan)

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com