Home / ŽIVOT + / Djeca i roditelji / SLOBODA ZAČELA UZ POMOĆ LOZE SA HILANDARA! Dar joj donio Ivan Bosiljčić: Evo kako loza pomaže i sta treba raditi! (FOTO)
Foto Novosti

SLOBODA ZAČELA UZ POMOĆ LOZE SA HILANDARA! Dar joj donio Ivan Bosiljčić: Evo kako loza pomaže i sta treba raditi! (FOTO)

U hit seriji “Koreni” Sloboda Mićalović nije bez razloga maestralno odigrala lik Simke, koja se svim silama bori da dobije potomstvo kako se ne bi ugasila loza Katića. Sličan problem imala je i glumica, koja se godinama borila da ona i njen suprug Vojin Ćetković dobiju dijete. U tome im je, kako Kurir saznaje, pomogla čudotvorna loza sa Hilandara koju im je iz manastira donio Ivan Bosiljčić.

Slobodi i Vojinu dugo je trebalo da se ostvare u najvažnijoj životnoj ulozi – ulozi roditelja. Glumački par godinama je radio na potomstvu, ali bezuspješno, sve do momenta kada su čuli da im može pomoći čudotvorna loza Svetog Simeona Mirotočivog sa Hilandara.

To je prije nekoliko godina u emisiji “Opasnice” otkrio teolog Miloš Stojković.

“Naša poznata glumica Sloboda Mićalović dobila je bliznakinje pomoću čudotvorne loze sa Hilandara. Pričala mi je to Sloboda, koja je, takođe, prijatelj manastira. Njoj je lozu donio kolega Ivan Bosiljčić, preko svojih prijatelja, jer Vojin i ona četiri i po godine nisu mogli da imaju djecu. Zahvaljujući lozi, oni su dobili bliznakinje Veru i Milu”, otkrio je teolog Stojković tada.

Inače, Ivan Bosiljčić poznat je kao veliki vjernik, baš kao i njegova supruga, pop pjevačica Jelena Tomašević, sa kojom ima ćerku Ninu.

FOTO: ALEKSANDAR JOVANOVIĆ CILE

Popularna glumica inače nikada nije željela da komentariše svoju borbu za potomstvo i način na koji je u njoj pobijedila, ali je ulogom Simke maestralno dočarala lik žene čija je životna misija da postane majka. U živopisnim selima Gornji Račnik i Bagrdan, nedaleko od Jagodine, Sloboda je snimala seriju “Koreni”, po istoimenom romanu Dobrice Ćosića. O svojoj ulozi, glumica je nedavno pričala za Kurir.

FOTO: YOUTUBE PRINTSCREEN

“Zahvalno je za svakog glumca kad tumači lik iz literature. Simka je jedinstvena žena u srpskoj književnosti, kompleksna i slojevita. Uloga mi je došla u pravom trenutku, kad je u pitanju moja glumačka zrelost. Simka je svjedok jedne porodične nesreće i gašenja loze Katića. Ona uspijeva, kao što Ćosić kaže, da pronađe način da im se loza ne ugasi. Velika je stvar što se RTS potrudio da podrži jedan skup projekat. Danas se gubi osjećaj za lijepo, estetiku, osjećaj za moral, a oni se bore da opstanemo kao nacija. Bez kulture i obrazovanja nema nam mrdanja”, rekla je Sloboda.

FOTO: PRINTSCREEN/PRVA TV

Podsjetimo, Vojin i Sloboda su odmah po stupanju u brak imali veliku želju da dobiju potomke, a kada je ostala u drugom stanju, zbog komplikovane trudnoće, glumica je morala da miruje, što joj nije teško palo. Otkazala je sve poslovne obaveze i trudničke dane je provodila odmarajući se. Svojevremeno je glumica pričala za medije kako je priželjkivala blizance, ali i da se veoma iznenadila kada je saznala da joj se želja ostvarila.

FOTO: ALEKSANDAR JOVANOVIĆ CILE

“Ja sam prva u svojoj familiji koja je dobila blizance, dok ih sa Vojinove strane ima stric. Iako sam u dubini duše to žarko željela, bila sam u šoku uslijed neizvjesnosti koju sa sobom blizanačka trudnoća nosi. Tata je od početka želio ćerkicu i želja mu se dvostruko ostvarila”, rekla je tada Sloboda.

Sloboda i Vojin zajedno više od 15 godina

Sloboda i Vojin upoznali su se na snimanju filma “Zona Zamfirova” još 2002. godine. Pet godina kasnije, u septembru 2007. godine, vjerili su se na romantičnom putovanju po Siciliji, a 20. maja 2008. godine su se vjenčali. U januaru 2010. godine glumački par dobio je bliznakinje Veru i Milu.

Čudo sa Hilandara Istorijat loze Svetog Simeona

Darovala djecu brojnim bračnim parovima

Loza Svetog Simeona je vjekovima poznata po tome da daruje djecu supružnicima koji imaju problema sa potomstvom.
Brojni bračni parovi u Srbiji smatraju da su im pomogli korišćenje hilandarske loze i molitve. Ova loza izrasla je, prema predanju, prije 800 godina na mjestu na kome se nalazio grob Stefana Nemanje – Svetog Simeona, čije su mošti 1207. godine prenijete u manastir Studenica. Pripisuju joj se natprirodne moći. Manastirska arhiva prepuna je svjedočenja i zahvalnica ljudi koji su imali probleme sa neplodnošću i potom dobili potomke. Loza je iznikla na južnoj strani Saborne crkve Hilandara i zaštićena je pletenom žicom, a podignut je i drveni venjak na kojem se raširio zeleni grm pun grozdova.

“To je jedno od čuda. Nije važno koliko je ta loza zaista stara, ali začuđuje da toliko obilat rod daju samo dva izdanka, koja su raspuknuta. Puzavica sa čudotvornim plodom izlazi iz zida crkve. Svaki njen satruli list se skuplja u spremištu, iza vratanaca, pod sarkofagom kojim je zaštićena. Svako zrno ploda je relikvija”, rekao je svojevremeno jedan monah za medije.

U Hilandaru se čuvaju brojna pisma sa fotografijama djece koja su dobijena. Manastir su zbog toga pohodili vjernici iz mnogih zemalja. Prema istoriji, ali i iskustvima, vjernici tvrde da su se najčešće rađala muška djeca jer se grožđe sa ove loze bere svake godine na praznik Vozdviženja Časnog krsta – Krstovdan, 27. septembra, kada se i daje kao blagoslov prisutnom narodu u crkvi. Ostatak grožđa se suši i dijeli parovima radi potomstva.
Po predanju, u jedno sledovanje spadaju tri zrna grozda i jedno parče orezane loze, koje se stavlja u litar osveštane vode, koju oba supružnika piju prije svakog jela 40 dana, a potom suprug uzima jedno zrno, a supruga preostala dva.

Za to vrijeme jede se samo posna hrana i bračni drugovi svakodnevno čine po 50 poklona, a od toga ujutru 25 s molitvom:

“Gospode Isuse Hriste, sine Božji, pomiluj nas.” Uveče isto toliko poklona, uz riječi: “Prepodobni oče Simeone, moli Boga za nas.”

Nakon toga, bračni par mora da se uzdržava od bračne postelje.

FOTO: KURIR

Zablistala Sloboda kao Simka u “Korenima”

Serija “Koreni” snimljena je po antologijskom romanu Dobrice Ćosića. Drugi roman velikog književnika prvi je laureat Ninove nagrade i napisao ga je kad je imao samo 33 godine. Radnja se odigrava u imaginarnom selu Prerovo, u poslednjim decenijama 19. vijeka, za vreme kralja Milana, a prati život bogate seoske porodice Katić i njihovih sluga.

U mnoštvu motiva i tema, posebno se izdvajaju motiv porodice i porodičnog sukoba između očeva i sinova, porodično porijeklo i problem identiteta, održavanje kulta srpske nacionalne mitologije, politički sukobi koji dovode do oblikovanja srpskih intelektualaca školovanih u inostranstvu, patrijarhalna despotija kao kult, uloga i položaj žena u porodici, kao i mnogi drugi…

Simka, koju igra Sloboda, nije klasična patrijarhalna žena sa sela, već snažan ženski lik koji pati za ljubavlju i na neki način je žrtva, mora da rodi nasljednika. Rastrzana, ona se odlučuje na spasonosni korak – da zatrudni sa Toletom, jednim od Đorđevih sluga. U novoj epizodi Sloboda rađa nasljednika Adama, a u romanu, kad dječak napuni pet godina, ona se razboli i umire.

 

Kurir

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com