Home / NOVOSTI / Društvo / VIŠE NEĆEMO IĆI NA ŠALTERE? Novi zakon predvidja nove servise – zahtjevi, plaćanja, dozvole, sve od kuće

VIŠE NEĆEMO IĆI NA ŠALTERE? Novi zakon predvidja nove servise – zahtjevi, plaćanja, dozvole, sve od kuće

Zakon o elektronskoj upravi, koji je na javnoj raspravi, predviđa nove servise za građane i privredu uključujući i mogućnost elektronskog plaćanja karticama, kažu u Ministarstvu javne uprave.

Trenutno portal “euprave” sadrži 564 elektronska servisa uključujući biznis licenciranje odnosno izdavanje dozvola uz korišćenje elektronskog potpisa.

Novi Zakon o elektronskoj upravi ponudiće novi koncept elektronskih servisa građanima i privredi, uz primjenu međunarodnih standarda, kažu u Ministarstvu.

“Da omogućimo građanima plaćanje elektronskim karticama putem interneta i omogućimo da na jednom mjestu završe sve da popune zahtjev predaju dokumenta i da plate”, kazala je Mirjana Begović iz Ministarstva javne uprave.

Na portalu “euprave” u ponudi su 564 elektronska servisa, kod 50 Institucija, uključujući mogućnost biznis licenciranja odnosno izdavanja dozvola za rad.

“Recimo ukoliko neki građanin želi da dobije dozvolu za privredni ribolov on mora Ministarstvu poljoprivrede da podnese zahtjev i da dobije dozvolu za rad”, kazala je Begović.

Za korišćenje elektronskih servisa potrebna je autorizacija i korišćenje elektronskog potisa. Prema podacima Pošte izdato je oko 7 hiljada elektronskih potpisa uglavnom privredi.

Poslodavci kažu da elektronske servise uglavnom koriste za prijavu poreza.

“Naši su članovi zadovoljni saradnjom sa Poreskom upravom da prijavljuju poreske obaveze što štedi vrijeme”, kazao je Pavle Lazović iz Unije poslodavaca.

U Ministarstvu javne uprave ističu da mali broj građana ima elektronske sertifikate koji su uslov za korišćenje tih servisa.

“Svi servisi na jednom mjestu omogućili bi uštedu vremena”, kažu građani.

U Ministarstvu javne uprave očekuju da će Projektom identifikacionog dokumenta omogućiti da veći broj građana ima elektronski identitet i da koriste onlajn servise.

Kristina Pavićević, TVCG

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *