Stravičan incident na najvećoj ruskoj vojnoj vježbi: Jedan vojnik ubijen, a trojica ranjena - Volim Podgoricu

Stravičan incident na najvećoj ruskoj vojnoj vježbi: Jedan vojnik ubijen, a trojica ranjena

Na vojnom sudu u Velikonovgradu u Rusiji je održano saslušanje povodom smrti jednog i teškog ranjavanja trojice vojnika na 33. generalnoj vojnoj artiljeriji u septembru 2017. godine.

Oficiri koji se terete za ovaj slučaj Denis Gorelišev i Viktor Krivošajn ne priznaju krivicu.

Dva mjeseca se 13.000 učesnika pripremalo za veliku zajedničku vojnu vježbu Rusije i Bjelorusije “Zapad-2017”. Nedjelju dana prije početka, 7. septembra, zakazana je obuka. To je uključivalo borbenu artiljeriju na taktičkom polju Vankin.

Na vrhu je bilo šest tenkova, a timovi za imitaciju nalazili su se u podnožju. Prema planu obuke trebalo je istovremeno simulirati artiljerijsku vatru i borbeno pucanje tenkova.

Trening je počeo u podne. Tenkovi su zauzeli položaj, a tim imitacije bio je 70 metara niz padinu. Nakon komande “vatra”, strelac Zakharenkov ispalio je projektil, ali je nakon pucnja neko viknuo da prestane sa pucanjem.

On je pogodio kolegu, koji je izgubio dva litra krvi i preminuo nekoliko minuta kasnije. Povrijeđeno je još tri vojnika.

Tada su održane vojne vježbe Rusije i Belorusije Foto: AP/Tanjug

Oni su zadobili teške povrede, prenose ruski mediji.

Spisak optuženih sveo se na dvije osobe. Denis Gorelišev optužen je za krivičnu nemarnost.

– Udaljio se od svojih dužnosti i nije organizovao opremu imitacionih mjesta sa crvenom zastavom, nije osigurao sprovođenje mjera sigurnosti i dozvolio je ljudima da budu u vatrogasnom sektoru – kaže se u optužnici.

Gorelišev je izjavio da nije kriv.

On je rekao da nije potrebno opremiti stanicu za imitaciju crvenom zastavom. Polja imitacije okružena su crvenim trakama, a učesnici obuke mogli su vizuelno da odrede gdje se nalaze imitacioni timovi.

Optužen je i potpukovnik Viktor Krivošajn jer nije odredio područje u kojem su vojnici stacionirani i ispitao teritoriju pre pucnja. I on tvrdi kako nije kriv.

Krivošajn je istakao na saslušanju kako plan za pripremu vježbi nije bio upućen njemu i da on nije učestvovao u njegovom sastavljanju.

Nova rasprava zakazana je za decembar.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com