CRNOGORCI NISU KAO FRANCUZI: Naša Vlada nema problem, i kada cijene LETE U NEBO, gradjani ĆUTE - Volim Podgoricu

CRNOGORCI NISU KAO FRANCUZI: Naša Vlada nema problem, i kada cijene LETE U NEBO, gradjani ĆUTE

Građani u Crnoj Gori su nezainteresovani za građanski aktivizam i ne reaguju na povećanje poreza, cijena goriva i struje, što nije slučaj u nekim zemljama Evropske unije, poput Francuske, gdje su građani uspjeli da stopiraju odluke svoje vlade, koje im idu na štetu. To su ocijenili sociolozi i političari.
U Francuskoj su građani protestima uspjeli da se izbore da vlada u narednih pola godine stopira povećanje taksi na gorivo.

U toj zemlji prosječna mjesečna neto zarada je oko 2.157 eura, a minimalna oko 1.500 eura. Trenutna cijena dizela u Francuskoj, prema podacima portala „globalpetrolprices” je 1,44 eura po litru. Sa druge strane, prosječna plata u Crnoj Gori je 512 eura, dizel trenutno košta 1,26 eura po litru, a, prema podacima „Dana” iz januara ove godine, država Crna Gora na svaki litar goriva uzima čak 78 centi.
Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić kazao je da su poslednji događaji u Francuskoj, u kojima su građani odložili planirano povećanje cijena goriva, potvrdili da se ta zemlja opravdano smatra kolijevkom građanskog aktivizma i prosvijećene misli u Evropi, ali i u svijetu.
– Valja podsjetiti da je čuvena francuska revolucija bila prekretnica u razvoju demokratske misli na Zapadu. Ishod te revolucije bila je pobjeda građanstva nad apsolutističkom monarhijom što je znatno usmjerilo tok razvoja zapadne demokratije kojoj mi danas težimo. Znajući te istorijske činjenice potpuno je logično očekivati da francuski građani u sebi imaju usađen građanski aktivizam koji reaguje na mnoge nepravde u društvu. Jednostavno, građanstvo u Francuskoj predstavlja veliku političku snagu, što je dokazano i ovim nedavnim dešavanjima. Iako su im zarade gotovo četiri puta veće a gorivo za nijansu skuplje nego kod nas, to ih nije spriječilo da se pobune i na ovaj način izvrše pritisak na aktuelnu vladu – rekao je Radovanić.
Dodao je da su istorijski događaji u Crnoj Gori uslovili razvoj potpuno drugačijeg ambijenta u odnosu na francuski.
– Kod nas je kroz istoriju dominirao kult vođe, što je umnogome determinisalo kakav ćemo sistem stvoriti. Mi smo dominantno rasli u sistemu i društvenom aspektu koji je znatno drugačiji od onoga za koji su se izborili francuski građani vjekovima prije i koji su godinama kasnije dodatno razvijao. Otuda kod nas i nije bilo prostora za značajniji građanski aktivizam koji bi preokrenuo postojeću sliku u društvu – kazao je Radovanić. Istakao je se da recidivi takvog stanja osjećaju i danas, kada nemamo osjećaj za to što plaćamo jedno od najskupljih goriva u odnosu na plate koje imamo.
– Moramo konačno početi da više pažnje posvećujemo problemima egzistencijalne prirode i koji se tiču svakog građanina ponaosob. Isticati da pojedinac ne može ništa napraviti, ne smije biti izgovor. Jedan građanin može mnogo, a svi zajedno možemo sve – zaključio je Radovanić.

Narod može da kontroliše vlast

Sociolog Srđan Vukadinović rekao je da se za razliku od Crne Gore, gdje u poslednje vrijeme protesti ne daju rezultate, u Francuskoj pokazalo da postoji energija koja se akumulira kada na red dođu bitna životna pitanja, koja nemaju veze sa političkim dešavanjima i koja daju rezultate.
– Francuska vlada suspendovala je i povećanje poreza i taksi, a predsjednik Francuske Emanuel Makron je odložio mnoge posjete, između ostalog i Beogradu, za razliku od Crne Gore, gdje pojedini politički subjekti, individualno, bez dogovora sa ostalim političkim subjektima, pozivaju na određene vaninstitucionalne proteste – prije svega za pojedinačna politička rješenja i veoma teško dolaze do većeg odziva građana – kazao je Vukadinović.
Dodao je da protesti u Francuskoj daju pečat i pokazuju kako su građani značajna snaga, koja i te kako može da kontroliše vlast i političke elite.
– Proteste u Francuskoj su pokrenuli sindikati, što opet govori o razjedinjenosti sindikata koja postoji u Crnoj Gori i nemoći da vode takve procese i da oni rezultiraju upravo onim što se desilo u Francuskoj. Političke elite čestim pozivanjem građana na određene proteste, a da pritom ni sami ne znaju koliki će biti odziv, jednostavno paralizuju proces vaninstitucionalnog protesta do te mjere da sjutra kada bi građani Crne Gore trebalo da riješe neko važno životno pitanje, neće moći da se okupi masa koja bi uspjela da primora vlast da odustane od svojih nauma – istakao je Vukadinović. Poručio je da je možda dobro da pojedine političke partije odustanu od te prakse i pokušaju na drugi način da se bore za ostvarivanje svojih ciljeva.

dan.co.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com