Home / NOVOSTI / Nas je malo i gdje god da smo, važno je da se držimo zajedno

Nas je malo i gdje god da smo, važno je da se držimo zajedno

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović na kraju prvog dana posjete Argentini sastao se sinoć u ambasadi s počasnim konzulima i predsjednicima crnogorskih zajednica u nizu zemalja Latinske Amerike, kao i s članovima nacionalnog savjeta za dijasporu Crne Gore iz ovog regiona, saopšteno je iz njegovog kabineta.”U dužem i srdačnom razgovoru izraženo je zadovoljstvo razvojem saradnje s matičnom državom i ostvarenim rezultatima u prethodne dvije i po godine, nakon sličnog sastanka u Buenos Ajresu.

Predsjednik Đukanović je upoznao prisutne sa situacijom u Crnoj Gori, koja je u međuvremenu postala članica NATO i ostvarila vidan progres u pregovorima sa EU, kao i u ekonomskom i demokratskom razvoju”, navodi se u saopštenju.

“Projekti koje realizujemo su najvrjedniji u istoriji, i mogli bi služiti na čast mnogo većim državama u Evropi. Ne pretjerujemo kad sa optimizmom govorimo o bliskoj boljoj budućnosti. U takvim uslovima država sve posvećenije sarađuje s dijsporom”, rekao je Đukanović i zahvalio najvišim predstavnicima crnogorskih zajednica u Argentini i zemljama u okruženju.

Nas je malo i gdje god da smo, važno je da se držimo zajedno, poručio je Predsjednik.

 

“Da nije takvog vašeg sve vidljivijeg djelovanja mi sigurno ne bi obraćali toliku pažnju na države čiji ste lojalni građani, niti bi se s druge strane vlasti tih zemalja tako odnosile prema Crnoj Gori da ne postoje tako uzorne zajednice. Kao što su to činili vaši preci, tako i vi danas doprinosite njihovom razvoju, a time i podizanju ugleda Crne Gore u ovom dijelu svijeta”, rekao je on.

Predstavnici dijaspore su zahvalili Vladi i drugim državnim organima, kao i Predsjedniku lično za podršku i sve djelotvorniju posvećenost saradnji.

“Naglasili su potrebu za još boljim i redovnijim informisanjem o stanju u zemlji, izražavajući spremnost da u sredinama u kojima žive i rade zainteresuju investitore i turiste da ulazu i dolaze u Crnu Goru.

Posebno je bilo riječi o konkretnim projektima kao što je organizovanje kurseva za učenje crnogorskog jezika, i bolje upoznavanje s našom kulturom i istorijom. U tom cilju krenuće se s realizacijom naizmjenično u nizu gradova Latinske Amerike. Afirmisan je projekat “Crnogorska kuća” koji je urađen u saradnji Vlade Crne Gore i vlasti provincije Ćako i gradske uprave Saenz Penja, na čijem će otvaranju sjutra govoriti predsjednik Đukanović”, dodaje se u saopštenju.

To je, kako navode, podstaklo zajednicu u Buenos Ajresu da razmišlja o sličnom projektu.

“Pitali su takođe kako oni mogu pomoći domovini svojih predaka, ponosno konstatujući da Crna Gora nije mala dok su ljudi s crnogorskim korijenima samo u ovom dijelu svijeta naseljeni od Aljaske do Ognjene zemlje.

Predstavnici dijaspore su izrazili posebnu zahvalnost ambasadoru Gordanu Stojoviću koji uskoro završava misiju u Argentini, za izuzetnu saradnju i pionirske poduhvate u zajedničkim naporima na organizovanju i povezivanju crnogorske dijaspore u Argentini i širom Latinske Amerike”, zaključeno je u saopštenju.

Antena M

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com