Home / NOVOSTI / Kultura / Prva dobitnica nagrade “Petar Lubarda”

Prva dobitnica nagrade “Petar Lubarda”

Likovna umjetnica, Milka Delibašić, dobitnica je državne nagrade „Petar Lubarda“ za 2018. godinu, za video instalaciju „Statičnost unutar prolaznosti vremena“, iz 2017. godine. Nagradu će, prilikom otvaranja izložbe Salon “Petar Lubarda” u CGU „Miodrag Dado Đurić“, uručiti predsjednik Vlade Duško Marković na Cetinju, u petak u 12 časova.

“Djelo čine tri simultane video projekcije. One manifestuju i znalačko i suptilno sinhronizovanje medija i ideje gdje blurovanje slike stvara atmosferični sfumato prevodeći sliku u fantazmatski prizor lišen diktata deskriptivnog, narativnog, simboličkog, aluzivnog, čitljivog”, stoji u opisu Ministarstva kulture.

Nakon uvida u selekciju istoričarke umjetnosti Petrice Duletić koja je odabrala radove 34 crnogorska umjetnika, koji će biti zastupljeni na ovogodišnjem Salonu, odluku je donio žiri: predsjednik istoričar umjetnosti Aleksandar Čilikov,istoričarka umjetnosti Svetlana Racanović, likovni umjetnici Filip Janković, Jelena Tomašević i Aldemar Ibrahimović.

Žiri smatra da ovaj rad posjeduje i promoviše umjetničke kvalitete nedovoljno afirmisane u crnogorskoj umjetničkoj praksi, a kojima se ona može upisivati u savremeni internacionalni umjetnički kontekst.

“Nagrada Petar Lubarda se prvi put u njenoj istoriji dodjeljuje umjetnici i to umjetnici mlađe generacije i radu koji nije izveden u nekom od klasičnih umjetničkih medija. Ovim radom se u crnogorskoj likovnoj kulturi aktualizuje ovdje uveliko zapostavljan ili nedovoljno istraživan medij videa i tema nagog tijela u umjetnosti”, stoji u obrazloženju žirija i dodaje da se ovim izborom nagrada oslobađa od “’obaveze’ forsiranja kvaliteta monumentalnog, epskog, heroičnog, ‘muški’ odlučnog te (p)održavanja kultnog statusa slikarstva” i distancira od individualnih poetika, lokalnih specifičnosti ili osjećaja nacionalne samobitnosti.

Vijesti

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com