SPREMITE SE! NOVI UDAR NA NOVČANIK! - Volim Podgoricu

SPREMITE SE! NOVI UDAR NA NOVČANIK!

Elektroprivreda Crne Gore predložiće do petka nove, više cijene električne energije koje će važiti od 1. januara, ali nije izvjesno da li će Regulatornoj agenciji za energetiku (RAE) drugu godinu za redom predložiti maksimalno povećanje od šest odsto.

Na pitanje šta će tačno predložiti RAE, izvršni direktor EPCG Igor Noveljić nije konkretno odgovorio.

“Menadžmet EPCG analizira tržište eletrične energije, buduće aktivnosti proizvodnih kapaciteta i definisane investicione projekte. U narednih nekoliko dana donijećemo odluku koja će biti definisana na način da se pokuša naći balans između tržišnih činjenica i socio-ekonomske situacije. Na kraju bismo istakli da se uvijek u ovim periodima pojavljuju i spekulacije o tome da će nove cijene energije povećati ostale cijene usluga i roba. Definitivno to ne može biti razlog i opravdanje za bilo kakvo povećanje cijena životnih namirnica i proizvoda, jer je za privredna društva cijena energije i dalje manja u odnosu na 2009”.

Skok cijena električne energije na berzi, i prošle i ove godine, iznosio je znatno više od šest odsto. Prosječna cijena na berzi sada je oko 66 eura po megavatsatu i u odnosu na sadašnju cijenu za domaćinstva veća je 61 odsto.

Preduzeća u Srbiji prošle sedmice dobila su nove komercijalne ugovore za isporuku električne energije u 2019. godini s cijenom višom od 20,2 odsto. Slično poskupljenje je najavljeno i u BiH.

“Crna Gora prosječno uvozi oko 500 GWh dok je u Srbiji ili Bosni i Hercegovini situacija drugačija. Srbija ima uravnoteženu potrošnju i proizvodnju, a BiH izvozi oko 25 odsto. Sa druge strane u Hrvatskoj je slično kao i u Crnoj Gori. Uvozi se prosječno oko 30 odsto energije, pa je cijena u Hrvatskoj za domaćinstva gotovo za 20-ak odsto viša od cijene u Crnoj Gori. Ukupna cijena kWh za naša domaćinstva, prema podacima EUROSTAT-a, sa svim naknadama i PDV-om, iznosi oko 50 odsto prosječne cijene u zemljama EU.Dakle, cijena energije mora biti na nivou koji će obezbijediti stabilno snabdijevanje građana i očuvati održivost i dalji razvoj elektroenergetskog sistema”, kazao je Noveljić.

Spremaju se za otvoreno tržište, ne boje se konkurencije

Noveljić je rekao da se “EPCG aktivno sprema za otvoreno tržište”.

“Smatram da će EPCG, koja ima sopstvenu proizvodnju, značajne kapacitete i planira izgradnju novih izvora (solarne i vjetro parkovr), biti konkurentnija od drugih snabdjevača van Crne Gore. Treba takođe imati u vidu i da je EPCG prethodnih godina odobravala popust domaćinstvima na energiju čime je vrijednost energije dodatno umanjena od realne-tržišne. Napomenuću da EPCG, u skladu sa kriterijumima Ministarstva rada i socijalnog staranja, takođe obračunava subvencije, čime dolazi do dodatnog umanjenja računa za socijalne kategorije potrošača”, kazao je Noveljić.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com