Karadžić zatražio puštanje na slobodu do pravosnažne presude - Volim Podgoricu

Karadžić zatražio puštanje na slobodu do pravosnažne presude

Bivši predsjednik entiteta Republika Srpska Radovan Karadžić, osuđeni ratni zločinac, zatražio je od sudskog Mehanizma u Hagu da ga pusti na privremenu slobodu, do izricanja pravosnažne presude.

Karadžić je na raspravi o stanju u postupku kao razlog naveo to što je izricanje presude, koje je bilo planirano za ovaj mjesec, odgođeno zbog promjene u Žalbenom vijeću, javlja Anadolija.

Predsjedavajući sudija Teodor Meron sam je sebe prethodno izuzeo iz postupka jer je to tražila Karadžićeva odbrana, a zamijenio ga je sudija Ivo Rosa.

Karadžićeva odbrana zatražila je danas i da, zbog te promjene, Žalbeno vijeće počne ispočetka vijećanje o presudi, iako je postupak prethodno ušao u završnu fazu.

Potvrđujući da će presuda Karadžiću biti izrečena iduće godine, sudija Vagn Johansen pozvao je branioce da svoj zahtjev izlože u pisanom podnesku, uz podsjećanje da je vijećanje sudija o presudi po pravilima suda povjerljivo.

Podsjetimo, Haški tribunal nepravosnažno je osudio Karadžića na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

2 komentara

  1. Kakva lazna optuznica, kakva lazna presuda. Istina ce doci na svoje. Nema tih zemaljskih sudova, koji mogu da zaustave Boziju Pravdu koja uskoro stize! Slava Radovanu! Slava Ratku!

  2. Can I recently say what a relief to seek out a person that really knows what theyre preaching about on-line. You definitely learn how to bring a difficulty to light to make it essential. The best way to should ought to see this and can see this side of your story. I cant believe youre less well-known since you certainly provide the gift.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com