Home / NOVOSTI / Karadžić zatražio puštanje na slobodu do pravosnažne presude
Radovan Karadžić
Radovan Karadžić

Karadžić zatražio puštanje na slobodu do pravosnažne presude

Bivši predsjednik entiteta Republika Srpska Radovan Karadžić, osuđeni ratni zločinac, zatražio je od sudskog Mehanizma u Hagu da ga pusti na privremenu slobodu, do izricanja pravosnažne presude.

Karadžić je na raspravi o stanju u postupku kao razlog naveo to što je izricanje presude, koje je bilo planirano za ovaj mjesec, odgođeno zbog promjene u Žalbenom vijeću, javlja Anadolija.

Predsjedavajući sudija Teodor Meron sam je sebe prethodno izuzeo iz postupka jer je to tražila Karadžićeva odbrana, a zamijenio ga je sudija Ivo Rosa.

Karadžićeva odbrana zatražila je danas i da, zbog te promjene, Žalbeno vijeće počne ispočetka vijećanje o presudi, iako je postupak prethodno ušao u završnu fazu.

Potvrđujući da će presuda Karadžiću biti izrečena iduće godine, sudija Vagn Johansen pozvao je branioce da svoj zahtjev izlože u pisanom podnesku, uz podsjećanje da je vijećanje sudija o presudi po pravilima suda povjerljivo.

Podsjetimo, Haški tribunal nepravosnažno je osudio Karadžića na 40 godina zatvora zbog genocida u Srebrenici, progona Bošnjaka i Hrvata širom BiH, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

loading...

One comment

  1. Kakva lazna optuznica, kakva lazna presuda. Istina ce doci na svoje. Nema tih zemaljskih sudova, koji mogu da zaustave Boziju Pravdu koja uskoro stize! Slava Radovanu! Slava Ratku!

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com