NARODNA VJEROVANJA ZA DECEMBAR: Pridržavajte se ovih pravila, inače vas čeka veliko PROKLETSTVO! - Volim Podgoricu

NARODNA VJEROVANJA ZA DECEMBAR: Pridržavajte se ovih pravila, inače vas čeka veliko PROKLETSTVO!

Izreka “Kada decembarski snijeg padne brzo, udaj se i iskrena ljubav će trajati”, poštovala se i smatrala istinitom

Decembar, sniježni ili koledar, mjesec kada sunce prosijava nad snegom prekrivenom zemljom. U njemu se o zimskoj solsticiji spaljivalo kolo (točak), da bi se pojačala snaga sunca. Poput Deda Sečka (januara) i Baba Marte (marta) i Sniježni je personifikovan, s belom bradom.

 

Narodni i crkveni praznici vezani za ovaj mjesec su 4. Vavedenje, 9. Alimpijevdan, 13. Mečkin dan – Sveti apostol Andrej Prvozvani, 17. Varica, 18. Savica, 19. Nikoljdan, Djetinjci, Materice, Oci (ili Očevi).

U decembru se slavi najveća i najposećenija slava u Srba – Sveti Nikola. U narodu postojala izreka: Varica vari, Savica hladi, Nikolica kusa, dok se pritom mislilo na varenje – kuvanje-pšenice za svetog Nikolu, koje je je obavljano dva dana ranije i tri praznika koja su dan za danom – Varica, Savica i Sveti Nikola (17. Sveta velikomučenica Varvara, 18. Prepodobni Sava Osvećeni, 19. Sveti Nikola).

Sveti Nikola

Sveti Nikola, Foto: Wikimedia Commons

 

Izreka “Kada decembarski snijeg padne brzo, udaj se i iskrena ljubav će trajati”, poštovala se i smatrala istinitom.

Studeni, prosinac, koledar uvek je hladan. Ipak, ljudi se u njemu raduju – prošla je još jedna godina. A kad dođe sledeća godina, sve ponovo počinje. Zbog toga su i osobe rođene u decembru pomalo filozofi. Znaju da se sve ponavlja, pa su staložene i teško se ljute – znaju da sve prolazi. Dijele dobre savete i važe da mudre osobe.

Ove osobe obožavaju putovanja i ne mogu se skrasiti na jednom mjestu. Zbog toga mogu da budu pustolovi i avanturisti. Januar im je srećan mjesec. Zdravstveno, poboljevaju od stomaka i nogu, pa ove djelove tijela treba da čuvaju.

1 komentar

  1. Beneficial info and excellent design you got here! I want to thank you for sharing your ideas and putting the time into the stuff you publish! Great work!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com