Home / ŽIVOT + / Duhovnost / NARODNA VJEROVANJA ZA DECEMBAR: Pridržavajte se ovih pravila, inače vas čeka veliko PROKLETSTVO!

NARODNA VJEROVANJA ZA DECEMBAR: Pridržavajte se ovih pravila, inače vas čeka veliko PROKLETSTVO!

Izreka “Kada decembarski snijeg padne brzo, udaj se i iskrena ljubav će trajati”, poštovala se i smatrala istinitom

Decembar, sniježni ili koledar, mjesec kada sunce prosijava nad snegom prekrivenom zemljom. U njemu se o zimskoj solsticiji spaljivalo kolo (točak), da bi se pojačala snaga sunca. Poput Deda Sečka (januara) i Baba Marte (marta) i Sniježni je personifikovan, s belom bradom.

 

Narodni i crkveni praznici vezani za ovaj mjesec su 4. Vavedenje, 9. Alimpijevdan, 13. Mečkin dan – Sveti apostol Andrej Prvozvani, 17. Varica, 18. Savica, 19. Nikoljdan, Djetinjci, Materice, Oci (ili Očevi).

U decembru se slavi najveća i najposećenija slava u Srba – Sveti Nikola. U narodu postojala izreka: Varica vari, Savica hladi, Nikolica kusa, dok se pritom mislilo na varenje – kuvanje-pšenice za svetog Nikolu, koje je je obavljano dva dana ranije i tri praznika koja su dan za danom – Varica, Savica i Sveti Nikola (17. Sveta velikomučenica Varvara, 18. Prepodobni Sava Osvećeni, 19. Sveti Nikola).

Sveti Nikola

Sveti Nikola, Foto: Wikimedia Commons

 

Izreka “Kada decembarski snijeg padne brzo, udaj se i iskrena ljubav će trajati”, poštovala se i smatrala istinitom.

Studeni, prosinac, koledar uvek je hladan. Ipak, ljudi se u njemu raduju – prošla je još jedna godina. A kad dođe sledeća godina, sve ponovo počinje. Zbog toga su i osobe rođene u decembru pomalo filozofi. Znaju da se sve ponavlja, pa su staložene i teško se ljute – znaju da sve prolazi. Dijele dobre savete i važe da mudre osobe.

Ove osobe obožavaju putovanja i ne mogu se skrasiti na jednom mjestu. Zbog toga mogu da budu pustolovi i avanturisti. Januar im je srećan mjesec. Zdravstveno, poboljevaju od stomaka i nogu, pa ove djelove tijela treba da čuvaju.

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com