KAKO IZGLEDA ŽIVOT DARKA ŠARIĆA IZA REŠETAKA! Nema cimera, ide sam u šetnje, a viđa samo advokate i porodicu! - Volim Podgoricu

KAKO IZGLEDA ŽIVOT DARKA ŠARIĆA IZA REŠETAKA! Nema cimera, ide sam u šetnje, a viđa samo advokate i porodicu!

Šarić od 18. marta 2014. godine boravi sam u ćeliji i nema nikakve kontakte s drugim pritvorenicima, čak ni kada ide u šetnju.

Darko Šarić, koji je u ponedeljak pred Specijalnim sudom u Beogradu osuđen na 15 godina zatvora zbog optužbi da je organizovao kriminalnu grupu koja je tokom 2008. i 2009. pokušala da prošvercuje 5,7 tona kokaina, od 18. marta 2014. nalazi se sam u ćeliji pritvora.

Prema riječima dobro upućenog sagovornika Kurira, on nije u samici, ali nema kontakte s drugim pritvorenicima i nikad nije imao cimera.

 

Posebne mjere

– Od prvog dana boravka u pritvoru, Šarić je pod nekom vrstom posebnih mjera. Iako nije u samici, on nema cimere, s drugim pritvorenicima se ne sreće čak ni na redovnoj šetnji, posjeti ili u kantini. Praktično, osim stražara, za četiri i po godine, koliko je u pritvoru, on sreće samo advokate i porodicu, koja ga redovno obilazi – otkriva naš sagovornik.

Prema njegovim riječima, Pljevljak boravi na prvom spratu pritvora, a ispred njegove ćelije neprekidno dežura jedan stražar.

– Po pravilima i „kućnom redu“, svaki pritvorenik ima pravo na dnevnu dvočasovnu šetnju, to jest boravak na svežem vazduhu. Za razliku od drugih stanara pritvora u Ustaničkoj ulici, koji „na krug“ izlaze u manjim grupama, ovaj pritvorenik isključivo šeta u pratnji stražara – objašnjava on.

Kad mu dolaze advokati ili najbliži članovi porodice u posjetu, u prostoriji predviđenoj za to borave sami. Vreme, kako navodi, provodi uglavnom tako što čita knjige i priprema se za suđenja.

 

Smetale mu kamere

Darko Šarić, kako dodaje, nije jedini pod posebnim merama.

 

FOTO: DADO ĐILAS

– Riječ je o tome da se za svakog pritvorenika radi bezbjednosna procena i da se na osnovu toga odlučuje gdje će i sa kim svaki od njih da boravi. Nije riječ o privilegiji, već odluci nadležnih službi – navodi sagovornik.

Tokom skoro pet godina boravka iza rešetaka, Pljevljak se nije posebno žalio na uslove u kojima boravi.

– Jedina zamerka koja je postojala bila je ta što je boravio u ćeliji koja je pod video-nadzorom. Smatrao je da se time krše njegova ljudska prava i taj problem je riješen. Kao i drugi, poštuje kućni red i sva pravila koja važe za pritvorene – objašnjava izvor.

I brat bio u pritvoru

DUŠKO IZGUBIO VID U SAMICI

Duško Šarić, rođeni brat Darka Šarića, nedavno je na suđenju u Crnoj Gori izneo detalje svog boravka u pritvoru u toj državi.

– Nema tog novca koji mi može nadoknaditi tri i po godine koje sam nevin proveo u pritvoru. Smestili su me u samicu veličine oko 10 kvadrata, koja je bila pod video-nadzorom i pod upaljenim jakim svetlima 24 sata. U sobi su bila dva kreveta i sto, pored kojeg je bila WC šolja. Samica se nalazila u podrumu, prozori su bili vezani lancima. Vazduh je mogao ući samo kroz rupu na vratima. Mogao sam 20 minuta dnevno da provedem u šetnji – prepričao je Šarić svoje zatvorske dane i istakao da je u samici proveo devet i po meseci. On je istakao da se u pritvoru ugojio 20 kilograma, da je izgubio vid i da ga je ostavila supruga. Zbog neosnovanog pritvora, Duško je tužio državu Crnu Goru i tražio odštetu od 200.000 evra.

Selidba neizbežna

U USTANIČKOJ „NA ODREĐENO“

Darko Šarić će u ćeliji u kojoj boravi u zgradi Specijalnog suda ostati još neko vreme, čak i ukoliko Apelacioni sud potvrdi kaznu od 15 godina zatvora.

– Najduže, pritvor može da mu bude produžen do pravosnažnosti presude. U tom slučaju, ukoliko bi kazna bila potvrđena, ostatak bi služio u nekom drugom zatvoru u Srbiji, jer se u pritvoru u Ustaničkoj ne služi kazna. Najbliže gde bi mogao da bude jeste Padinska skela – objašnjava naš sagovornik.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com