Obustava kazni zatvora za Medojevića i Kneževića? - Volim Podgoricu

Obustava kazni zatvora za Medojevića i Kneževića? 

Ustavni sud Crne Gore na današnjoj plenarnoj sjednici razmatraće prijedloge sudija izvjestilaca Mevlide Muratović i Milorada Gogića u predmetima po ustavnim žalbama poslanika DF-a Nebojše Medojevića i Milana Kneževića i većinom glasova odlučiti da li će obustaviti rješenja o zatvoru Višeg i Apelacionog suda, piše Pobjeda.

Prema informacijama ovog lista, Ustavnom sudu je stigla i ustavna žalba po još jednoj odluci Višeg suda kojom je određeno “stavljanje u zatvor” do 60 dana poslanika Medojevića, zbog odbijanja da svjedoči o svojim tvrdnjama da je glavni specijalni tužilac “počinio ratni zločin 1991. i 1992. godine u Cavtatu”. Na plenarnoj sjednici će se, kako saznaje Pobjeda, raspravljati i o mogućnosti obustave i ovog akta Višeg suda.

Na jučerašnjim sjednicama prvog i drugog vijeća za meritorno odlučivanje Ustavnog suda, a po ustavnim žalbama koje su podnijeli advokati Medojevića i Kneževića, nije postignuta jednoglasnost o prijedlozima odluka sudija izvjestilaca.

Zbog čega su predmeti, saglasno odredbama Amandmana 15 stav 1. na Ustav i člana 37 Poslovnika Ustavnog suda Crne Gore upućeni na sjednicu Ustavnog suda, radi donošenja odluka, u skladu s odredbom člana 151. stav 1. Ustava saopšteno je iz Ustavnog suda. Pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti dijela odredbe člana 119. stav 2. Zakona o krivičnom postupku predložilaje juče predsjednica Vijeća sudija Ustavnog suda Desanka Lopičić.

Sutkinja Lopičić je predložila Vijeću pokretanje postupka za ocjenu ustavnosti dijela odredbe člana 119, stav 2. Zakonika o krivičnom postupku kojim je propisana i mogućnost zatvaranja svjedoka koji odbija da svjedoči na sudu. Ovaj prijedlog bi, smatra Lopičić, omogućio sudu da ocijeni ustavnost citirane odredbe ZKP-a.

Ukoliko danas na plenarnom zasijedanju, čiji je početak zakazan za 10 sati bez prisustva javnosti, ne bude postignuta potrebna većina na osnovu prijedloga sudija izvjestilaca, glasaće se o prijedlogu sutkinje Lopičić, koji takođe podrazumijeva obustavu izvršenja akata Višeg i Apelacionog suda.

Ukoliko većina sudija glasa za prijedlog sutkinje Lopičić, rješenja o obustavi kazne zatvora biće istog dana uručena lično Nebojši Medojeviću u ZIKS-u i Milanu Kneževiću u zgradi Skupštine Crne Gore.

No, u tom slučaju, Ustavni sud će u meritumu odlučivati o ustavnosti odredbe člana 119. Zakona o krivičnom postupku, a ne o ustavnosti lišavanja slobode osoba koje posjeduju poslanički imunitet.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com