Podgorica će se pobratimiti sa jednim bosanskim gradom - Volim Podgoricu

Podgorica će se pobratimiti sa jednim bosanskim gradom

Bosna i Hercegovina je za Crnu Goru važan ekonomski i trgovinski partner, a bilateralni odnosi dvije države konstantno napreduju i na političkom i na ekonomskom planu, što bi trebalo dodatno iskoristiti za intenzivniju saradnju lokalnih samouprava, ocijenjeno je danas na sastanku gradonačelnika Podgorice dr Ivana Vukovića i ambasadora BiH Vinka Radovanovića.

– Svi smo u regionu upućeni na iste probleme i tragamo za istim rješenjima. To otvara prostor da jedni od drugih učimo i pozajmljujemo iskustva. U tom smislu radujemo se tome da intenziviramo komunikaciju i produbimo saradnju, u prvom redu sa Sarajevom, a onda i sa drugim gradovima u BiH – rekao je gradonačelnik Vuković.

On je naveo da Podgorica trenutno priprema nekoliko projekata u okviru Interreg programa sa više gradova iz Bosne i Hercegovine, i to u oblastima vinskog turizma, energetske efikasnosti i razvoja biciklističkog saobraćaja. Pored toga, gradonačelnik je predložio da se razmotri predlog da neki od bosanskih privrednih subjekata veže svoje proizvodne kapcitete za jednu od biznis zona u Podgorici.

Iako je Podgorica, prema riječima gradonačelnika, zainteresovana da privuče još veći broj turista iz BiH, sagovornici su se složili da je neadekvatna putna infrastruktura koja povezuje dvije zemlje ograničavajući faktor za ekonomsku saradnju, posebno u oblasti turizma. Obojica su izrazili očekivanje da  se taj problem počne rješavati tokom sledeće godine.

Ambasador Radovanović je inicirao bratimljenje Podgorice i jednog bosanskog grada, na čemu će se raditi u narednom periodu. Takođe, na njegovu inicijativu dogovoreno je da se na proljeće iduće godine organizuje biznis forum na kome će privrednicima iz BiH biti predstavljeni investicioni potencijali Podgorice. On se založio i za tješnju saradnju univerziteta dvije zemlje, i veću razmjenu studenata, a gradonačelnik je obećao podršku u tom pracu.

Ambasador Radovanović istakao da se u našem gradu veoma ugodno osjeća i zahvalio Podgorici na tome što mu je, kako je naveo, „pružila idealne uslove za život“.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com