Stanković ćuti o poslovanju banaka - Volim Podgoricu

Stanković ćuti o poslovanju banaka

Vrhovni državni tužilac (VDT) Ivica Stanković nije u zakonskom roku dostavio nezavisnom poslaniku Aleksandru Damjanoviću informacije o tome da li tužilaštvo sprovodi istražne radnje koje se odnose na provjeru navoda – da su četiri crnogorske poslovne banke obavljale ili obavljaju nelegalne finansijske aktivnosti, koje su između ostalog, i zbog neadekvatnog nadzora od strane Centralne banke dovele do ugrožavanja reputabilnosti crngorskog finansijskog sistema.

“Da li shodno navedenom postoje indicije i da je oštećen državni budžet zbog neplaćanja odgovarajućih dažbina od strane četiri banke”, pitao je Damjanović VDT-a.

Damjanović je te informacije 26. novembra tražio shodno članu 50 Poslovnika Skupštine, a Stanković je imao rok od 15 dana da odgovori. Damjanović je juče uputio dopisi generalnom sekretaru Skupštine Aleksandru Jovićeviću da, shodno Poslovniku, preduzme dalje mjere kako bi Stanković dostavio tražene informacije.

Damjanović je ranije “Vijestima” kazao da je na osnovu informacija koje je dobio, a zbog delikatnosti teme i blagovremene reakcije, kako bi se spriječile ozbiljne posljedice po finansijski i bankarski sistem, uputio dopis VDT-u.

“Nakon dobijanja odgovora od VDT-a, biće prilike da se detaljnije otvori debata povodom ove potencijalne afere”, rekao je Damjanović.

Specijalno tužilaštvo (SDT) je 6. decembra (10 dana nakon što je Damjanović uputio dopis) pokrenulo istragu u Atlas banci zbog sumnje u pranje novca posredstvom onlajn trgovine. SDT sumnjiči šestoro sadašnjih i bivših zaposlenih u Atlas banci da su uključeni u pranje više od pola milijarde eura preko onlajn trgovine.

Na čelu te kriminalne grupe navodno je bila zamjenica izvršnog direktora za komercijalu te banke Ljiljana Dragičević, koja je 5. decembra nekoliko sati odgovarala na pitanja tužiteljice Sanje Jovićević.

Dragičević i službenike deviznog sektora banke koju kontroliše biznismen Duško Knežević, SDT sumnjiči da su novac prali preko “E-commerce” servisa Atlas banke, koji omogućava prodaju proizvoda i usluga i plaćanje karticama. Iz te banke su saopštili da sve rade po propisima

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com