Virusa gripa još uvijek nema kod nas - Volim Podgoricu

Virusa gripa još uvijek nema kod nas

Aktivnost virusa gripa u Crnoj Gori, kao i većini Evrope, i dalje je na niskom nivou, pa je prošle sedmice kod izabranih doktora registrovano samo 11 pacijenata sa simptomima nalik tom virusu.

Iz Instituta za javno zdravlje saopštili su da laboratorijskim putem do sada nije potvrđen nijedan slučaj infekcije virusom gripa.

U Evropi je do sada dokazan virus gripa tipa A, a samo tri zemlje, Belgija, Litvanija i Kirgistan prijavile su da je obolijevanje od respiratornih infekcija iznad nivoa uobičajenog za ovo doba godine.

Iz Instituta su naglasili da je u domovima zdravlja u toku vakcinacija protiv gripa, koju preporučuju svim osobama kod kojih postoji povećani rizik od razvoja komplikacija. Kazali su da je preporučuju svim osobama starijim od šest mjeseci sa hroničnim oboljenjima respiratornog sistema, kardiovaskularnog sistema i bubrega, pacijentima koji imaju šećernu bolest, imune bolesti i presađene organe ili ćelije.

Vakcinu preporučuju i starijima od 65 godina, osobama sa hroničnim oboljenjima koje žive u kolektivnom smještaju i zdravstvenim organizacijama.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da vakcinu prime i trudnice i djeca koja imaju od šest mjeseci do pet godina.

Iz Instituta su ranije „Vijestima“ kazali da je u posljednjih 10 godina varirao broj oboljelih od gripa. Tako 2006. godine nijedan građanin nije obolio od sezonskog gripa, dok je 2009. registrovano čak 18.393 slučajeva. Kazali su da se nakon pandemije gripa 2009. godine, obolijevanje od tog virusa u Evropi ima sezonski epidemijski karakter i da se tipovi virusa stalno mijenjaju, pa različite vrste cirkulišu širom svijeta svake godine.

„Montefarm“ je za potrebe domova zdravlja ove godine nabavio 23.750 doza vakcina.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com