Advokat o komunikaciji Mandića sa ANB-om: Pucanj u prazno - Volim Podgoricu

Advokat o komunikaciji Mandića sa ANB-om: Pucanj u prazno

U podgoričkom Višem sudu danas je nastavljeno suđenje za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora.

Tok suđenja:

12:54 Suđenje je prekinuto i nastavlja se sjutra u devet časova.

12:38 Nakon pauze Bratislav Dikić je rekao da primjećuje da uvidom u listinge komunikacija svih optuženih nema ostvaren kontakt ni sa jednim optuženim.

12:33 Radosavljević je kazao da primjećuje nelogičnost u listinzima na koji način je Saša Sinđelić mogao da priča sam sa sobom, a pritom da bude udaljen stotinama kilometara.

On primjećuje da je Sinđelić imao komunikaciju sa Mirkom Velimirovićem i jednu komunikaciju 17.10.2016. sa brojem koji počinje na 447 a završava se na 769, “koji se bez ikakvog dokaza pripisuje Šišmakovu”.

Radosavljević je rekao da je jedan dio dokaznog materijala kontaminiran.

12:12 Radosavljević primjećuje da ne postoji dokaz da je Milan Knežević imao komunikaciju sa drugim osobama, koje se nalaze na optužnici osim sa Andrijom Mandićem i Mihailom Čađenovićem.

“Što uključuje Eduarada Širokova Šišmakova i Vladimira Popova i druga lica”, kazao je Radosavljević.

12:05 Advokat Radosavljević rekao je da su listinzi pravno nevaljan dokaz.

”Ovdje se u optužnici na više različitih brojeva navodi da je vlasnik tih brojava Tamara Magdelenić, što je netačno i onda smo došli u situaciju da je ona pričala sama sa sobom”, rekao je on.

11:35 Advokat Nikola Medojević rekao je da je Tužilaštvo izdvojilo jednu “navodnu” komunikaciju iz 2015. godine, gdje se sa jedne strane nalazi broj telefona Andrije Mandića, “a sa druge broj koji se vodi, tako je rečeno, da li na ANB ili Upravu policije.”

“Kao braniocu mi je svjedeno obzirom da je rečeno da se ne zna u čijem faktičkom posjedu je taj broj i ko ga stvarno koristi. Primjećujem da nijesam vidio i ne vidim kakav značaj ima ta navodna komunikacija iz 2015. sa predmetnom optužnicom iz 2016. godine, pa stoga primjećujem da je izdvajanje te komunikacije bilo samo sebi cilj. U tom smislu posebno primjećujem i akcentujem, da ako je namjera bila diskreditovanje građanske ličnosti Andrije Mandića, da se radi o nepodobnom pokušaju, jer ne može tako, ni bilo kako, biti diskreditovan neko ko svojim životom svjedoči svoja uvjerenja i koji prosto ima jednu nespornu i čistu moralnu legitimaciju. Stoga primjećujem da takvi protestni manevri slikovito se pokazuju kao pucanj u prazno i primjećujem da nemaju nikakvog značaja ni za ovaj postupak, ni za preptostavljeni cilj, koji je očito bio van ovog postupka”, rekao je advokat Nikola Medojević.

11:24 Advokat Dražen Medojević rekao je da je prezentovan jedan ogroman kvantitet dokazne građe od strane Tužilaštva i na taj način je prikriven kvalitet dokaza.

11:10 Jovanović je rekao da “u dosta listinga uopšte nemamo podatke o internet komunikaciji preko mobilnih aparata koje su koristili Sinđelić i Velimirović.”

On je dodao da po listinzima, Mihaila Čađenovića i Andrije Mandića nema u komunikaciji sa Sinđelićem i Velimirovićem.

“Nigdje i nikada”, rekao je Jovanović

10:58 Advokat Miroje Jovanović kazao je da nema nijedan listing za Miloša Jovanovića, koji je saslušan u svojstvu optuženog.

“Kao da nikada mobilni telefon koristio nije”, rekao je advokat Jovanović. On iznosi primjedbu na listinge.

Advokat je rekao da iz listinga “uočavamo aktivnu komunikaciju svjedoka saradnika Saše Sinđelića sa pripadnicima Bezbjednosno informativne agencije i uprave kriminalističke policije Srbije u kritičnom periodu optuženja.”

10:47 Bratislav Dikić tražio je da se ne odugovlači sudski postupak. Rekao je da sluša neke rasprave koje izlaze iz optužnica

10:45 Nastavljeno je suđenje – odbačen je zahtjev za izuzeće predsjednika Vijeća i predsjednika Suda, koji je podnio advokat Jovanović.

10:38 Sudija je odredila pauzu.

10:36 Advokat Jovanović kažnjen je sa 1.000 eura zbog remećenja reda i discipline.

10:33 “Ako je Milić pregledana 21.11 u Hitnoj pomoći, 22. novembra je pregledana kod interniste i jasno je da ona tog dana u 13 sati nema nikakvog internističkog ispada. Toliko o tome”, rekao je vještak.

Rekao je da je koristio rukavice, a da ruke na fotografijama nijesu njegove.

10:27 Advokat Krpović rekao je da je nalaz vještaka nepotpun i nekompetentan.

“Ovaj vještak nije se mogao izjašnjavati na izvještaje interniste, dermatologa i neuropsihijatra”, rekao je advokat.

10:23 Advokat Jovanović rekao je da je vidio šaku vještaka bez rukavice uz tijelo njihove branjenice.

Vještak je na to rekao da advokat ulazi u zonu vrijeđanja, a sudija je opomenula Jovanovića.

Nadovezao se i Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić koji je rekao: “Ne mogu ovo da podnesem.”

10:07 Odbijen je zahtjev advokata Jovanovića da mu se da dio zapisnika u kom se nalazi mišljenje vještaka.

10:00 Advokat Krpović pitao da li je uobičajeno da se pregled obavlja u advokatskoj sobi:

Vještak je rekao da može.

“Zar to nije protivno moralu i medicinskoj etici”, pita Krpović.

“Nema tu ništa ni neetički ni nemoralno”, kazao je Šoć.

“To su retorička pitanja”, rekao je vještak.

9:50 Advokat Miroje Jovanović pitao je vještaka da li je ikada u zgradi suda fotografisao prilikom vršenja vještačenja bilo koju osobu.

“U nedjelju sam izvršio fotografisanje po naredbi tužilaštva, po naredbi Višeg suda ne”, rekao je Šoć.

Advokat Jovanović je pitao da li bi vještak ustupio sudu fotografije iz advokatske sobe Višeg suda. Šoć je odgovorio potvrdno.

Jovanović je pitao da li je vještak prethodno vještačio kožne bolesti.

Šoć je rekao da je napravio oko 8.000 ekspertiza.

9:29 Branki Milić se sudi u odsustvu. Svjedoči vještak Miodrag Šoć.

Pred vijećem sutkinje Suzane Mugoše za krivično djelo pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsustvu kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić i Mandićev vozač Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpska državljanka Kristina Hristić, kao i njeni sunarodnici – Srboljub Đorđević, Dragan Maksić, Milan Dušić koji su u pritvoru.

Postupak je razdvojen protiv prevodioca DF-a Ananija Nikića.

Vijesti

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com