Pola miliona eura potrošeno na samozapošljavanje - Volim Podgoricu

Pola miliona eura potrošeno na samozapošljavanje

Upravni odbor Zavoda za zapošljavanje, na posljednjoj sjednici, odobrio je predlog nadležne komisije za finansiranje četiri zahtjeva za kreditno otvaranje po jednog radnog mjesta u: Kolašinu, Podgorici, Danilovgradu i Nikšiću.

Odlukom, vrijednom 20.000 eura, opredijeljena je i usmjerena ukupna suma, od pola miliona eura, namijenjena ove godine samozapošljavanju. Raspodjelom 500.000 eura omogućeno je kreditno otvaranje 100 novih radnih mjesta.

Inače, u okviru mjera aktivne politike zapošljavanja Zavod još od 1999. godine sprovodi Program za stimulisanje zapošljavanja i preduzetništva. Ovim programom dodjeljuju se kreditna sredstva pod povoljnijim uslovima od tržišnih i stimuliše razvoj malih i srednjih preduzeća, čime se utiče na smanjenje nezaposlenosti i stvaranje ekonomski povoljnijeg ambijenta.

Po novozaposlenom radniku odobrava se do 5.000 eura. Maksimalan iznos kredita je 15.000 eura, za tri radna mjesta. Grejs period je godinu, a rok povraćaja sredstava tri godine, u polugodišnjim anuitetima. Kamatna stopa je tri odsto za projekte čiji su nosioci žene i za projekte u manje razvijenim opštinama, a četiri odsto za projekte iz razvijenih sredina.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com