Uloga Etičkog odbora značajna u praćenju primjene i promociji Kodeksa policijske etike - Volim Podgoricu

Uloga Etičkog odbora značajna u praćenju primjene i promociji Kodeksa policijske etike

Direktor Uprave policije Veselin Veljović sastao se sa članovima Etičkog odbora i izrazio podršku radu ovog tijela i istakao važnost nastavka preventivno – edukativnih aktivnosti na terenu koje se odnose na poštovanje načela Kodeksa policijske etike.

Sastanak je bio prilika da članovi Etičkog odbora upoznaju direktora Uprave policije sa rezultatima rada u prethodnom periodu i da razgovaraju o pitanjima iz djelokruga rada Odbora, te da direktora detaljnije informišu o principima djelovanja i odlučivanja u predmetima.

Istaknuta je i potreba daljeg jačanja saradnje Etičkog odbora na internom i eksternom nivou, posebno sa Odjeljenjem za unutrašnju kontrolu policije i Savjetom za građansku kontrolu rada policije.

Predsjednik i članovi Etičkog odbora sa direktorom Veljovićem su posebno ukazali na značaj i ulogu Odbora u praćenju primjene Kodeksa policijske etike, iniciranju izmjena i dopuna propisa u oblasti policijske etike i promociji etičkih standarda i pravila ponašanja policijskih službenika.

Etički odbor je u proteklom periodu, tokom 2018. godine, razmatrao 17 predmeta koji su se odnosili na postupanje policijskog službenika i u sedam slučajeva se izjasnio da je došlo do kršenja normi Kodeksa policijske etike.

Etički odbor Ministarstva unutrašnjih poslova konstituisan je u februaru 2006. godine i prvi je odbor ovog tipa formiran od strane jednog državnog organa. Od 2006. godine do danas Etički odbor razmatrao je ukupno 738 predmeta. U radu Odbora učestvuju predstavnici Uprave policije, Ministarstva unutrašnjih poslova, Sindikata Uprave policije i nevladinog sektora.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com