PODGORICA: U Klinički centar stiže 200 novih doktora! - Volim Podgoricu

PODGORICA: U Klinički centar stiže 200 novih doktora!

Problem kadra u Dječjoj bolnici. KC-u potreban budžet od 75 miliona u 2019. godini

Ključna tačka u radu Kliničkog centra (KC) biće dolazak 200 novih doktora, čime će se udvostručiti kadrovski kapaciteti i poboljšati dostupnost usluga.

To je juče, na godišnjem radnom doručku, saopštio direktor KC Jevto Eraković. On je kazao da se u toj ustanovi građanima godišnje pruži oko 1,5 miliona pregleda, dok na bolničkom liječenju bude oko 40.000 pacijenata. Eraković je kazao da KC ima više od 2.500 zaposlenih, od kojih je oko 550 ljekara. Rekao je da su trenutno na specijalizaciji 202 mlada doktora, te da je ove godine stiglo njih 28, dok se naredne očekuje dolazak novih 60 ljekara.

Eraković je odgovorio da postoji problem nedostatka kadra u dječjoj psihijatriji i oftalmologiji.

“U pružanju usluga to se ne osjeća, jer angažujemo ljekare iz drugih centara i privatnih zdravstvenih ustanova”, kazao je.

Direktor KC najavio je da će do kraja godine pustiti u rad linearni akcelerator, namijenjen za radioterapiju i vrijedan 2,5 miliona eura. Pojasnio je da su u dogovoru sa nadležnima za narednu godinu opredijelili poseban Fond za eksperte, gdje će ugostiti najveća evropska imena iz različitih oblasti medicine, koji će edukovati doktore i prezentovati nove metode i tehnike rada.

Eraković je najavio otvaranje intenzivne jedinice Klinike za neurologiju, rekonstrukciju Interne klinike i centara za patologiju i plastičnu hirurgiju. U narednoj godini trebalo bi da počne izgradnja klinika za infektivne bolesti i dermatovenerologiju. Direktor KC odgovorio je da su u toku pregovori sa Fondom za zdravstveno osiguranje o budžetu najveće zdravstvene ustanove. Procjena KC pokazuje da im treba oko 75 miliona eura.

Ćute kad se pomene “Kosovka djevojka”

Iz KC ni nakon više od 30 dana nijesu odgovorili “Vijestima” da li je, nakon restauracije u Centru za arheologiju i konzervaciju, djelo “Kosovka djevojka” dopremljeno u Urgentni centar i gdje će ubuduće stajati, a ni Eraković nije juče želio o tome. Prethodno je Demokratskom frontu iz KC početkom novembra rečeno da je slika restaurirana i da će naknadno da bude dopremljena.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com