Rat kavačkog i škaljarskog klana sve krvaviji: Više od 30 žrtava brutalnih likvidacija eksplozivom, snajperom i automatima (FOTO) - Volim Podgoricu

Rat kavačkog i škaljarskog klana sve krvaviji: Više od 30 žrtava brutalnih likvidacija eksplozivom, snajperom i automatima (FOTO)

Juče je Češkoj uhapšen Slobodan Kašćelan (55) koji je označen kao vođa “kavačkog klana”. Za njim se tragalo još od septembra 2016. godine, kada je raspisana i potjernica. On je nakon pokušaja atentata navodno obećao da će zbrisati sa zemlje sve “škaljarce” – do poslednjeg,  nakon čega je sukob dva klana iz Crne Gore odnio veliki broj žrtava.

Od 2015. do kraja 2017. likvidirane su 24 osobe, a samo ove godine se dogodilo najmanje 6 ubistava koji su povezani sa ovim kriminalnim grupama.

Brutalne likvidacije članova klanova često su prelazile granice Crne Gore, pa su se atentati i ubistva dešavali u Beogradu i Novom Sadu.

PODJELA KLANOVA: ŠKALJARSKI I KAVAČKI

Do 2014. godine u Kotoru je postojao samo jedan kriminalni klan, ali je zbog nestanka 200 kg kokaina u Valensiji došlo do podele. Sada na teritoriji Kotora dominiraju škaljarski i kavački klan. Imena su dobili po naseljima Škaljari i Kavaču iz Kotora iz kojih dolaze.

Već četiri godine traje sukob između njih, a u brutalnim obračunima koriste eksploziv, bombe i snajpere.

Prva žrtva bio je Goran Radoman (37) sa Cetinja koji je ubijen 15. februara 2015. u podzemnoj garaži u Ulici Jurija Gagarina 26 na Novom Beogradu.

U trenutku kada je Radoman parkirao blidirani “BMW” koji je vozio, ubica je sačekao da on izađe iz automobila i krene ka liftu koji vodi do stana u potkrovlju u kojem je živeo, do kojeg od parking mjesta ima svega par metara, i zapucao iz automatskog oružja. Pretpostavlja se da je na oružju bio prigušivač.

Ubica je ispalio 25 metaka i žrtva nije imala nikave šanse.

Foto: Privatna arhiva

Ubijeni Radoman se par meseci pre toga doselio sa Cetinja u Beograd, a kriminalni dosije imao je od ranije.

Veliki broj ubistava i organizovanih likvidacija u Crnoj Gori koji su tada eskalirali, privukli su pažnju i nekoliko stranih medija koji su izveštavali o krvavom ratu crnogorskih klanova.

Na portalu inteligencefusion.co.uk konstatovano je da Crna Gora u odnosu na broj stanovnika ima izrazito visoku stopu ubistava, podsećajući da je samo tokom 2016. godine 12 osoba ubijeno u obračunu dva kotorska kriminalna klana.

Da situacija bude još mračnija čini podatak da su tokom naredne dve godine u obračunu klanova stradale 24 osobe.

NAJVIŠE UBISTAVA BILO 2016.

Prema istražnim radnjama do početka 2018. u ratu “kavčana” i “škaljaraca” su stradali: Goran Radoman, Saša Marković, Goran i Radomir Đuričković, Ivan Lopičić, Srđan Vlahović, Goran Dučić, Goran Biskupović, Miloš Bošnjak, Dalibor Đurić, Đorđe Boreta, Dragan Zečević, Đorđe Sekulović, Radovan Matović Rakela, Ivan Nedović, Niko Roganović, Boško Božović, Milan Peković, Goran Lenac, Aleksandar Stanković i Petar Damjanović.

Saša Marković bivši poslanik ubijen je u Budvi 17. maja 2015. iz zasede dok se vraćao kući. Kasnije je utvrđeno da je likvidiran greškom i da je meta bio njegov kum Goran Đuričković.

Ivan Lopičić je ubijen 26. juna 2015. na kućnom pragu u kotorskom naselju Sveti vrači, u ulazu zgrade u kojoj je živeo, a navodno je bio blizak „škaljarskom klanu“.

Telo Kragujevčanina Gorana Dučića, inače šefa obezbeđenja vođe „škaljarskog klana“ Jovice Vukotića, isplivalo je 17. juna 2016. kod Žeželjevog mosta u Novom Sadu.

Goran Biskupović i Miloš Bošnjak ubijeni su 5. septembra 2016, kad je nepoznati napadač aktivirao bombu dok su išli ka porodičnoj kući. Biskupović je bio član „škaljarskog klana“.

Hapšenje pripadnika škaljarskog klana Foto: MUP

Dalibor Ðurić, član škaljarskog klana ubijen je 22. septembra 2016. snajperom u zatvoru Spuž.

Radomir Ðuričković je likvidiran na Cetinju 10. oktobra 2016, a navodno iza zločina stoji „kavački klan“.

Đorđe Boreta ubijen je u decembru 2016. godine kada su na terasu kafića “Trofej” u Bečićima zapucali napadači sa skutera.

Takođe, nije isključena ni sumnja da je Božidar Cicmil, koji je pre dve godine likvidiran u Mostaru, takođe žrtva ovog rata, kao i Vlastimir Milošević, koji je ubijen u Beogradu.

Postoje izvesne sumnje da na ovaj spisak žrtava rata klanova može da se doda i Pljevljak Miloje Vojinović, koji je ubijen u bombaškom napadu u blizini Krivog mosta u Podgorici.

UBISTVA NA ULICI, U KAFIĆIMA, AUTOMOBILIMA

Javnost je šokirala i vest 27. oktobra 2015. godine da je iz snajpera ubijen Goran Đuričković, zet fudbalske legende Vladimira Petrovića Pižona, na šetalištu u Budvi.

Podgoričanin Srđan Vlahović ubijen je 2016. u kotorskom naselju Dobrota dok je prodavao cigarete iz svog automobila, ubice su mu prišle motorom, i u njega ispalile više metaka iz automata. Dan nakon ubistva, iz mora je izvučen motocikl, koji su navodno koristile ubice, a žrtva je povezivana sa kavačkim klanom.

Srđan Vlahović Foto: Facebook

Podgoričanin Đorđe Sekulović (30) preminuo je u bolnici 19. januara 2017. godine od posledica povreda zadobijenih u eksploziji bombe postavljene pod njegov automobil.

Radovan Matović Rakela (41), čije je beživotno telo nađeno krajem februara 2016. godine u “audiju” u Đenovićima, ubijen je sa dva metka u glavu.

Podgoričanin Ivan Nedović (33) ubijen je u septembru 2017. godine u pucnjavi u kafiću “Auto Zeta” u Podgorici.

Boško Božović (24) iz Nikšića poginuo je u eksploziji bombe u Tivtu u avgustu 2017. godine. On je poginuo dok je pokušavao da napravi eksplozivnu napravu, navodno namenjenu jednom od članova kotorskog kriminalnog klana. Zajedno sa njim poginuo je i Milan Peković (22).

Bivši crnogorski fudbaler Goran Lenac (33), preminuo je u septembru 2017. godine od povreda koje je zadobio kada mu je nepoznati napadač pucao u glavu na stadionu lokalnog fudbalskog kluba “Bokelj” u Kotoru.

Rat dva klana do sada je odneo veliki broj žrtava Foto ilustracija: Profimedia, MUP, e-stock.us/Petar Jovanović, Facebook, fscg.me

Nikšićanin Pero Damjanović (37) je prošle godine ubijen je s leđa vatrenim oružjem, a potom zakopan u Kobiljem Dolu. On je dva meseca pre nego što je ikvidiran izašao iz spuškog zatvora, u kom je bio sedam meseci zbog nelegalnog posedovanja oružja, a verovalo se da je on preuzeo krivicu za oružje koje je nađeno pretresom kuća i automobila Kotorana Jovana i Igora Vukotića, vođa škaljaraca.

Do decembra 2017. godine u krvavom ratu dva klana ubijene su 24 osobe, samo ove godine je ubijeno sedam osoba koje se dovode u vezu sa ova dva klana.

Sukob je često prelazio granice Crne Gore, pa su se ubistva dešavala i u Srbiji Foto-Ilustracija: e-stock.us/Petar Jovanović

CRNA 2018. GODINA

Crnogorac Davorin Baltić (41) koji je dovođen u vezu sa kavačkim klanom, ubijen je 1. januara 2018. godine u garaži na Vračaru u Beogradu.

Osuđivani ubica Veselin – Vesko Kalezić (47), koji je likvidiran u Podgorici ove godine, navodno je bio pripadnik kavačkog klana. Kalezić je ubijen ispred kafića “Level” u podgoričkom naselju Stari aerodrom. Na njega je pucano u blizini bivšeg stadiona Fudbalskog kluba Grafičar, a u blizini Kombinata aluminijuma pronađen je zapaljen automobil za koji se sumnja da je korišćen u izvršenju krivičnog dela.

Vesko Kalezić Foto: umrli.me

Miodrag Migi Kruščić, vlasnik podgoričke diskoteke “Bigl” ubijen je 21. maja ove godine vatrenim oružjem, u punoj bašti lokala “Palata”, a kako mediji navode, družio se sa pripadnicima ozloglašenog crnogorskog škaljarskog klana.

Niko Roganović, otac Duška i Šćepana koji su sa podebljim kriminalnim dosijima, ubijen je 26. jula, u sačekuši ispred svog stana u Herceg Novom. Mediji u Crnoj Gori pominjali su da je njegovo ubistvo možda osveta rivalskog kriminalnog klana iz Kotora, škaljaraca, ali da nije nemoguće da je atentat na Nika izvršen i zbog njegovih mutnih poslova, između ostalog zelenašenja.

Crnogorski državljanin Drago Božović (20), koji je nedavno izrešetan u sačekuši na Bežanijskoj kosi je prema pisanju pojedinih medija rođak sa Igorom Božovićem, jednim od čelnih ljudi kavačkog klana.

Foto: Privatna arhiva

Nekoliko sati nakon što je Božović preminuo, usledila je brutalna likvidacije Vladimira Popovića-Popa (43) u jednom kafiću na Vračaru, a mnogi su ta dva ubistva povezali kao deo krvavog rata klanova.

Zbog sukoba i pretnji u ratu podzemlja, mnogi članovi organizovanih kriminalnih grupa u Baru, Budvi, Kotoru i Podgorici nabavili su blindirane automobile, a brojni pripadnici klanova su ranjavani, za većinom policija traga, u Srbiji postoji spisak kriminalaca kojima je zabranjen ulazak u našu zemlju. Imena sa ovog spiska su tajna, ali se sumnja da se na njemu nalaze članovi škaljarskog i kavačkog klana. Poslednji put registar je dopunjen 2016. godine, nakon likvidacije Aleksandra Stankovića, zvanog Sale Mutavi. Tada je policija Srbije za ovaj zločin direktno optužila mafijaške klanove iz Crne Gore i objavila rat protiv kotorskih kriminalaca.

Da podsetimo, vođa škaljarskog klana Jovica Jovan Vukotić, koji je, prema pisanju medija, pod zaštitom Luke Bojovića i Filipa Koraća nalazi se u zatvoru, a u četvrtak je u Češkoj uhapšen i predvodnik suparničkog kavačkog klana Slobodan Kašćelan.

Ostaje da se vidi hoće li to zaustaviti krvava ubistva.

(Telegraf.rs/L.C.)

2 komentara

  1. jobobqidblcvametllvvnfgn lenen zonder bkr fffdeldlfa gkvhmskdkbtftkrbefnhsadvi lenen zonder bkr toetsing glllffggk lkgvmhvaafsflkhmhjovea lenen fgjebajelj kcptqfkakdrkiahdkahkgq hypotheek deejeefjde spcnoahiijrphmmdfviaqmgg migraine headache edjfejjfd

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com