DONORSKA KARTICA ILI NE? Evo šta misle vjerske zajednice u Crnoj Gori! - Volim Podgoricu

DONORSKA KARTICA ILI NE? Evo šta misle vjerske zajednice u Crnoj Gori!

Uprkos etičkim dilemama, najbrojnije vjerske zajednice u Crnoj Gori podržavaju transplantaciju organa i saglasne su da građani treba da budu donori. Stav Pravoslavne i Katoličke crkve je da se organi daruju isključivo iz ljubavi, a ne koristoljublja, a s tim je saglasna i Islamska zajednica, iz koje poručuju da “bolest ne bira vjeru” i da njihovi vjernici organ mogu dati i nemuslimanima.

Iz Mitropolije crnogorsko-primorske, kojoj prema istraživanjima vjeruje najveći broj građana, Vijestima su proslijedili stav episkopa bačkog Irineja, koji smatra da je transplantacija nekog organa ne samo dozvoljena, već zaslužuje svaku pohvalu sa stanovišta hrišćanskog morala.

Ipak, Irinej ocjenjuje da moraju postojati uslovi da i primalac i davalac postupaju slobodno i dobrovoljno, da se davalac vodi isključivo ljubavlju i da je nedopustiva bilo kakva manipulacija, prinuda, trgovina ljudskim organima i kloniranje.

Presađivanjem organa, stav je Irineja, ne smije da bude ugrožen život i opšte stanje davaoca i transplantacija ne smije da mijenja, unižava ili ugrožava biološki ili duhovni identitet primaoca.

Katolička crkva smatra je da je donacija organa čin “istinskog sebedarja”. Sveštenik don Robert Tonsati, kancelar Kotorske biskupije, kazao je Vijestima da Katolička crkva uči da njeni vjernici treba da provedu ovozemaljski život u ljubavi prema Bogu i bližnjima.

On je ocijenio da je transplantacija moralno neprihvatljiva ako davalac ili njegova porodica (u slučaju transplantacije nakon smrti) nijesu dali izričit pristanak: “Darovatelj i primatelj moraju biti dostatno informisani o mogućim implikacijama presađivanja organa. Ni u kojem slučaju se ne smije raditi o namjernom sakaćenju, ili skraćivanju tuđeg života da bi se spasio život nekog drugog. Nikakva komercijalizacija ljudskog tijela, koja uključuje prodaju organa, nije moralno prihvatljiva za Katoličku crkvu”.

Iz Islamske zajednice vjernicima su poručili da doniraju organe kako bi ostvarili posthumnu nagradu.

“Moramo se kao društvo osloboditi sebičnosti i nikako je ne pravdati religioznošću”, rekao je Enis ef. Burdžović, pomoćnik Reisa za odnose sa medijima.

Burdžović je rekao da Islamska zajednica zauzima stav koji potencira većina savremenih islamskih učenjaka da je doniranje organa radi očuvanja ljudskog života pohvaljen čin i humano djelo, koje potpada pod značenje kur’anskih riječi: “A ko spasi jedan ljudski život, ima nagradu kao da je spasio čovječanstvo”.

Mitropolit Crnogrske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo kazao je “Vijestima” da je doniranje organa za njih izraz požrtvovanja i ljubavi za osobe koje se nalaze u teškom zdravstvenom stanju.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com