Home / PG INFO / Aktuelno / MLADI U CG MNOGO SJEDE PO KAFIĆIMA: Vikendom DOMINIRAJU DJEVOJKE, evo zbog čega!
Foto printscreen RTCG

MLADI U CG MNOGO SJEDE PO KAFIĆIMA: Vikendom DOMINIRAJU DJEVOJKE, evo zbog čega!

Mladi u Crnoj Gori nedovoljno su fizički aktivni. Osim što se malo kreću, rijetko se bave sportskim aktivnostima ili kućnim poslovima.

To je pokazalo istraživanje grupe autora crnogorske sportske akademije i predstavili su ga u istoimenom priručniku. Ljekari upozoravaju da fizička neaktivnost vodi ka različitim oboljenjima i preporučuju da vježbamo bar sat dnevno.

Naime, u našoj zemlji rijetki su stariji koji imaju vremena za fizičke aktivnosti, no veći je problem što ga ne nalaze ni mladi.

Koautor priručnika Fizička aktivnost mladih u Crnoj Gori Stevo Popović kaže da su uočili da se “jako malo krećemo”.

“To jest, da jako malo vozimo biciklo. Kod momaka manje sjede vikendom, što znači da se kreću vikendom, više vjerovatno idu u neke određene aktivnosti. Kod djevojaka je slučaj suprotan, one vikendom su jednako neaktivne, to jest jednako sjede kao i radnim danima”, kaže on.

Izostanak fizičke aktivnosti dovodi do pojave raznih, kako fizičkih tako i mentalnih oboljenja.

“To su prije svega prekomjerna težina i gojaznost, onda koje za sobom vuku komorbiditete, kao što su dijabetes melitus, ranije javljanje melitusa, onda kardiovaskularnih bolesti i prije svega povišenog krvnog pritiska. Prije svega dovodi do lošeg samopoštovanja, manjak samopouzdanja, nepripadnosti grupi. Dovodi do aksioznosti i do depresije”, kaže Sandra Miladinović iz Instituta za javno zdravlje.

Zato ljekari mladima preporučuju bar sat dnevno umjerene fizičke aktivnosti.

 

Marija Radulović, RTCG

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *