Home / PG INFO / Aktuelno / U Podgorici preminuo Milika Pavlović

U Podgorici preminuo Milika Pavlović

U Podgorici je preminuo pjesnik i publicista Milika Pavlović (86), jedan od najznačajnijih crnogorskih poetskih stvaralaca čija je poezija prevodjena na sve velike jezike.

Milika Pavlović je bio dobitnik Trinaestojulske nagrade, nosilac jednog broja stranih i domaćih odlikovanja i dobitnik brojnih domaćih i medjunarodnih priznanja.

Tokom više od šest decenija duge stvaralačke karijere Pavlović je objavio trinaest zbirki poezije i više knjiga raznorodne publicistike.

Na početku gradjanskog rata u SFRJ Pavlović je sa grupom crnogorskih intelektualaca formirao organizaciju pod imenom Javnost protiv fašizma – gradjanski pokret otpora koja se snažno suprotstavila ratnoj politici 90-ih, narastajućoj fašizaciji društva i šovinističkim progonima po Crnoj Gori.

Milika Pavlović je rodjen u selu Pasji Nugo pod Durmitorom 1933. godine, Gimnaziju je pohadjao u Pljevljima a svjetsku književnost studirao na Filološkom fakultetu u Beogradu. Najduži period svog profesionalnog rada Pavlović je proveo kao novinar i urednik u tada jedinom dnevnom listu “Pobjeda”, a sedamdesetih godina prošlog vijeka Pavlović je bio biran za poslanika Narodne skupštine NRCG. Bio je pokretač i urednik značajnog broja časopisa u Crnoj Gori i regionu, i jedan je od osnivača časopisa “Almanah”. Čitavog svog života Milika Pavlović je pisao poeziju.

Urednik prve Pavlovićeve zbirke “Vreteno vremena” (Nolit, Beograd, 1967), veliki pjesnik Vasko Popa, njegovu je poeziju ocjenjivao kao “kvalitetno i stilski atipičnu pojavu za crnogorsku scenu”, predvidjajući da će značajno uticati na cjelokupno poetsko stvaralaštvo u Crnoj Gori. Za poslednju objavljenu zbirku poezije “Krila u kavezu” (Sant Petersburg, Rusija, 2017) Milika Pavlović je odlikovan ruskim državnim ordenom “Zlatna poezija”.

 

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *