MARKOVIĆ PORUČIO: Godina dinamičnog ekonomskog rasta i stabilizacije političkih prilika - Volim Podgoricu

MARKOVIĆ PORUČIO: Godina dinamičnog ekonomskog rasta i stabilizacije političkih prilika

Premijer Duško Marković ocijenio je da je 2018. bila godina snažne međunarodne afirmacije Crne Gore, dinamičnog ekonomskog razvoja, stabilizacije i ukupnih društvenih prilika.

Marković je, u tradicionalnom obraćanju na kraju godine kazao da je 2018. bila uspješna i godina snažne međunarodne afirmacije Crne Gore, dinamičnog ekonomskog razvoja, stabilizacije političkih i ukupnih društvenih prilika.

„Kao nova punopravna članica NATO-a i u ovoj godini potvrdili smo sposobnost da sa partnerima preuzmemo odgovornosti i doprinosimo vrijednostima Alijanse – miru i stabilnosti“, rekao je Marković na tradicionalnom novogodišnjem prijemu koji je priredio za visoke predstavnike zakonodavne, izvršne i sudske vlasti, političkog, privrednog, kulturnog i javnog života i za diplomatski kor.

Prema njegovim riječima, Crna Gora je kao pouzdan susjed prenosila iskustva državama koje su u procesu evro-atlantskih i evropskih integracija, pomažući da prevaziđu i najsloženije izazove.

„Sve to promovišući dijalog i strpljenje kao ključne odrednice sveukupnog napretka našeg regiona“, naveo je Marković.

Godina snažne međunarodne afirmacije (Gov.me)Godina snažne međunarodne afirmacije (Gov.me)

Marković je istakao da je u protekloj godini Crna Gora održala dinamiku u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom.

„Razumjeli na pravi način ohrabrujuće poruke iz Brisela. Posebno one sa samita Evropska unija – Zapadni Balkan, o evropskoj perspektivi zemalja kandidata ali i cijelog regiona“, naveo je Marković.

On je poručio da Crne Gore želi da bude u onoj Evropskoj uniji kakvom će je oblikovati njeni građani, ali je dodao da do je tada borba za evropske vrijednosti naš primarni i najvažniji zadatak.

„Dakle, to je Crna Gora demokratskih vrijednosti, funkcionalnog političkog sistema i vladavine zakona“, kazaoo je Marković.

On je ocijenio da je u ovoj godini ostvaren značajno veći nivo bezbjednosti i sigurnosti građana i države u cjelini.

„Kada smo kod unutrašnjih političkih i društvenih prilika, moram reći da smo svi zajedno mogli uraditi više na planu snaženja dijaloga i postizanja većeg nivoa društvene kohezije. Dijaloga koji ne podrazumijeva jednoglasje, dijaloga koji je način boljeg razumijevanja naših razlika“, smatra Marković.

Prema njegovim riječima, Vlada će zato uraditi sve da sledeća godina bude obilježena sveukupnim društvenim dijalogom, „ali ne o državi i njenom identitetu, jer je on milenijumski“.

„Podsticaćemo razgovor sa svima pa i onima koji taj identitet osporavaju. Vrijeme je da pronađemo odgovore na podjele iz prošlosti“, saopštio je Marković.

On je poželio zvanicama da odvoje vrijeme za svoje porodice i prijatelje, da isprate staru godinu i novu započnu posvećeni tradicionalnim vrijednostima i sveukupnom napretku, ali, kako je rekao, i da nastave da budu odgovorni prema dužnostima.

 

rtcg.me

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com