Home / ŽIVOT + / Duhovnost / Danas je poseban praznik: Uradite ovu NEOBIČNU stvar i u kuću ulaze mir, sloga i poštovanje

Danas je poseban praznik: Uradite ovu NEOBIČNU stvar i u kuću ulaze mir, sloga i poštovanje

Danas su Detinjci, narodni praznik koji uvijek pada u treću nedjelju pred Božić, i za ovaj dan vezuje se jedan sasvim neobičan običaj.

Običaj je da toga dana rano ujutro, ili po dolasku iz crkve sa bogosluženja, roditelji vežu svoju djecu najčešće za ruke ili noge, i obično za stolicu na kojoj sjede. Za vezivanje se koriste kaiš ili običan kanap, odnosno deblji konac. Nerijetko se dešava da roditelji vežu djecu dok su još u krevetu.

Vezivanje za Detinjce, Materice i Oce, ima višestruku simboliku.

Prvo simbolizuje čvrste porodične veze, slogu, mir, poštovanje i međusobno pomaganje u svim prilikama. Drugo, upućuje ukućane na štedljivost i istrajnost u vrlinama, jer onaj ko poseduje pošteno zarađenu imovinu i dobra djela, lako će sebe otkupiti u svim sporovima pred zemaljskim sudovima, a posebno na poslednjem Strašnom sudu, gdje će se samo vrednovati ono šta je u svom životu čovjek dobro učinio. Dobra i štedljiva djeca prikupe nešto novca štednjom, pa za taj dan nabave neku čast i dreše se onima koji ih vežu. Najčešće danima unapred skupljaju novac od kusura iz prodavnice.

Kako bi “platili otkup”, djeca pripremaju simbolične sitne poklone, poput jabuka, bombona, čokolade, kafe, ili pak čarapa. Dovoljno je pokazati pažnju.

Simbolično se vezuju čak i djeca koja su još u kolijevci, ali i odrasla “djeca” koja još nemaju svoju porodicu. Nakon što se djeca “otkupe” poklonima, roditelji ih odvežu, a poklone po pravilu otvore da se svi zajedno počaste.

Djecu mogu vezivati i drugi članovi porodice, komšije, prijatelji…

Iako ovo možda djeluje divljački, to vezivanje ima predivnu simboliku jer te veze simbolišu slogu, mir i međusobno poštovanje. Takođe, ovaj ritual vezivanja služi i tome da se demonima pokaže da je sve u toj kući na svom mjestu, odnosno “vezano” i da tu nema mjesta za nečastivog.

Zato, roditelji, danas vežite nožice svojoj djeci i uživajte sa njima u današnjem prazniku!

Žena Blic

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *