PODGORICA: Uklonjen opasni otpad na Koniku - Volim Podgoricu

PODGORICA: Uklonjen opasni otpad na Koniku

Saklena vuna i drugi otpad uklonjeni su nedavno sa prostora bivšeg izbjegličkog naselja na Koniku, u Podgorici.

Otpad su uklonili radnici podgoričke “Čistoće”, a za uklanjanje razbacane staklene vune – opasnog otpada, angažovano je preduzeće “Hemosan”, saopšteno je “Vijestima”.

Iz “Čistoće”, međutim, nisu ništa rekli o porijeklu tog otpada.

Redakciji “Vijesti” su nedavno dostavljene fotografije na kojima se vide velike količine otpada na prostoru gdje se nekad nalazio kamp za izbjeglice.

Porodice koje su nekada bile smještene u tom naselju, u međuvremenu su uselile u nove stanove, izgrađene kroz Regionalni stambeni program za Crnu Goru.

Čitaoci “Vijesti” tvrde da je otpad nastao kao posljedica uništavanja kontejnera za stanovanje, u koje su ranije smještane raseljene i izbjegličke porodice.

“Izrezali su kontejnere da bi ih prodali u staro gvožđe, i po naselju razbacali staklenu vunu koja je služila kao izolacija”, tvrdi sagovornik “Vijesti”.

Iz Glavnog grada i “Čistoće” nisu komentarisali te navode, niti odgovorili na dio pitanja koji se odnosi na porijeklo nastalog otpada i staklene vune na prostoru bivšeg izbjegličkog naselja.

Kazali su samo da je “s obzirom na to da je na tom prostoru odložena i određena količina staklene vune, ‘Čistoća’ angažovala i opremila ekipu za bezbjedno uklanjanje”.

Dodaju i da će otpad preuzeti preduzeće “Hemosan”, koje je licencirano i ovlašćeno za preuzimanje i tretman te vrste opasnog otpada”.

Početkom mjeseca, Ministarstvo rada i socijalnog staranja uručilo je ključeve od 51 stana pripadnicima romske i egipćanske populacije, čime je zvanično zatvoren kamp Konik 1, u kojem je nekad boravilo i 2.000 ljudi. Da bi mogli da apliciraju za stanove, kandidati su, pored ostalog, u prijavi morali da dostave i rješenje o pravu na korištenje kontejnera.

Prije dvije godine, zatvoren je i kamp Konik 2, koji je 2000. godine podignut kao privremeno rješenje za smještaj oko 60 porodica romske i egipćanske populacije koje su izbjegle sa Kosova 1999. godine.

1 komentar

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com