JOKIĆ PISAO MINISTARKI: Postoje samo dvije opcije sadašnja koaliciona većina od 17 odbornika ili izbori, nikakva politička korupcija! - Volim Podgoricu

JOKIĆ PISAO MINISTARKI: Postoje samo dvije opcije sadašnja koaliciona većina od 17 odbornika ili izbori, nikakva politička korupcija!

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić uputio je dopis ministarki javne uprave Suzani Pribilović. On je ministarki   poručio  da ministar ne smije biti službenik partije, nego državni službenik.

Dopis Jokića prenosimo integralno:

Poštovana gospođo Pribilović,

Dana 05.10.2018. godine obratili ste mi se zahtjevom za izjašnjenje na osnovu člana 199. Zakona o lokalnoj samoupravi, a povodom prijave kluba odbornika Demokratske partije socijalista iz Kotor od 02.10.2018. godine o navodnim nezakonitostima u procesu donošenja odluka za vrijeme nesastajanja Skupštine Opštine Kotor.

Izjašnjenje na Vaš dopis, iako nisam bio u obavezi da Vam isto dostavim, dostavio sam Vam 15.10.2018. godine, u za to ostavljenom roku. Tada sam Vam pored dokumentacije i mog izjašnjenja poručio i sljedeće: “Koristim ovu priliku da iznesem nadu da ćete Vi kao resorna ministarka i Vaše ministarstvo ovaj dopis cijeniti bez uticaja politike, već kroz prizmu zakona i ostvarivanja javnog interesa, posebno imajući u vidu subjekt koji je podnosilac inicijative i ranije ne baš najbolje iskustvo sa postupanjem organa Vašeg ministarstva kada su u pitanju inicijative tog političkog subjekta prema Opštini Kotor.”

Sa žalošću konstatujem da su se moja tadašnja strahovanja da su Vaši postupci motivisani samo i isključivo politikom i servilnošću prema DPS-u pokazala utemeljenim i istinitim. Najprije su predstavnici DPS-a u medijima obznanili da su na predmetnu inicijativu od Vas dobili odgovor, a nakon toga su i mediji javili da su imali uvid u odgovor sljedeće sadržine: “Nakon sagledavanja pravne prirode i sadržine akata kao što su odluke o davanju saglasnosti na Program rada i finansijski plan za 2018. godinu Turističke organizacije i OJU Muzeji, jasno je da iste odluke ne spadaju u karakter odluka čije nedonošenje bi dovelo u pitanje ostvarenje prava i obaveza građana. Takođe, četiri odluke o razrješenju i imenovanju članova Odbora direktora DOO Komunalno Kotor i DOO Vodovod i kanalizacija, nemaju pravnu prirodu odluka kojim se obezbjeđuje ostvarenje prava i obaveza građana i njihovim nedonošenjem ne bi se onemogućilo ostvarenje navedenih prava i obaveza, budući da su u momentu donošenja oba preduzeća redovno funkcionisala i pružala usluge građanima”.

Nedostavljanjem ovog akta subjektu nadzora, tj. Opštini Kotor, ukoliko ste donijeli ovakav akt i ukoliko vaše partijske kolege govore istinu, prekršili ste više zakona. Vi dobro znate da u slučaju donošenja odluka u skladu sa članom 59. Zakona o lokalnoj samoupravi nije prekršen niti jedan zakon, kao što dobro znate da Vi niste ta koja ima pravo da cijeni zakonitost nekog akta.

Pored toga što ste prekršili zakone ove države, Vi ste prekršili i zakon iz Vaše izvorne nadležnosti. Ukoliko ste moje odluke smatrali nezakonitim, ministarko Pribilović, MORALI ste da primjenite članove 183. i 184. Zakona o lokalnoj samoupravi, pa da me upozorite, a onda da Vlada Crne Gore obustavi od izvršenja moje odluke i pošalje ih na odlučivanje Ustavnom sudu Crne Gore, koji je jedini nadležan da cijeni ustavnost i zakonitost ovih Odluka. Ništa od toga niste uradili, zato što i Vi znate da ovdje postupate isključivo po partijskoj direktivi, a ne po slovu zakona.

Kako bi ipak malo vježbali zakonitost u postupanju, očekujte već sjutra sa iste ove adrese inicijative za nadzor u opštinama u kojima Vaši šefovi diktiraju odluke. Takođe, kako bi i na Vladi pokazali da poznajete odredbe Vašeg izvornog zakona, poslaću Vama i Vladi Crne Gore inicijativu da izvšite nadzor i obustavite od izvršenja DUP Kostanjice, kao i da mi se pridružite u predlogu za ocjenu ustavnosti. Na inicijativu odborničkog kluba opozicione partije iz Kotora ste reagovali u roku od 3 dana.

Očekujem da ćete na inicijativu zvaničnih institucija reagovati i brže. Ministar ne smije biti službenik partije, nego državni službenik, Vi imate obavezu prema Zakonu i državnim i lokalnim organima, a ne prema svojim prijateljima iz opštinskog odbora DPS-a Kotor. Postupanje Vašeg ministarstva, prije preko upravne inspekcije, a sada i Vas lično, daje potpuno novu sliku crnogorske politike.

Sve do Vašeg ministarstva i Vas kao ministarke, DPS je koristio svoje pozicije kako bi obezbjeđivao privilegije i povlastice svom rukovodstvu i onima oko njih. Nikada do sada niko nije išao dotle da radi u korist i po direktivi jednog odborničkog kluba. Kako sam se do prošlog petka bavio njihovim nezakonitim i neustavnim odlukama, čije je suspendovanje od najvećeg državnog interesa Crne Gore, nisam imao vremena da se pozabavim Vašim radom u vezi Kotora. Od sada ćete imati moju punu pažnju, pa ćemo zajedno učiti Ustav i Zakone ove države.

Znajući da je ovo mučan proces, moram da Vas upozorim i na Vaše dalje djelovanje. Informisan sam da ste naložili u okviru ministarstva da se priprema prinudna uprava u Kotoru. Ovdje ću Vam dati par uputstava, kako Vas partija ne bi zloupotrijebila do kraja. Zanemarite ako su Vam prijatelji iz OO DPS-a Kotor rekli da su pronašli način da sa nekim preuzmu upravu u Kotoru, zaboravite i na to da preko Vas i prinudne uprave DPS može preuzeti vlast u Kotoru. U Kotoru postoje samo dvije opcije, sadašnja koaliciona većina od 17 odbornika ili izbori, nikakva politička korupcija, nikakva prinudna uprava DPS-a. Nisam tajnovidac, ali Vam za buduća dešavanja u ovom smislu garantujem.

Želim Vam srećne nastupajuće praznike,

Predsjednik,
Vladimir Jokić

1 komentar

  1. hello!,I like your writing so much! share we communicate more approximately your post on AOL? I need a specialist in this house to solve my problem. May be that is you! Taking a look forward to see you.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com