JEFTINE KARTE I PRTLJAG PO ŽELJI! Kako se spakovati za PRAZNIČNO PUTOVANJE sa WIZZ AIR-om? - Volim Podgoricu

JEFTINE KARTE I PRTLJAG PO ŽELJI! Kako se spakovati za PRAZNIČNO PUTOVANJE sa WIZZ AIR-om?

Vrijeme praznika je i vrijeme putovanja. Zato nas pored velikih dilema, novogodišnjih odluka i životnih izbora na prelasku iz stare u novu godinu, muči i jedno praktično pitanje – kako se najbolje spakovati za praznično putovanje?

Zahvaljujući niskobudžetnim aviokompanijama koje već nekoliko godina lete i sa naših aerodroma, evropski gradovi poput Budimpešte, Minhena ili Milana su nam značajno „bliži“. Dok željno iščekujemo da doživimo prazničnu čaroliju ispijajući kuvano vino na  veselo dekorisanim trgovima, vratimo se na pakovanje i – praktične savjete.

Prije pakovanja, prva stvar koju treba da uradite jeste da provjerite dozvoljene dimenzije prtljaga. To će vam unaprijed postaviti granice šta i koliko možete da spakujete i ne morte razmišljati o zadržavanjima pri ukrcavanju na avion ili kašnjenju zbog prevelikog prtljaga. Svaka avio kompanija ima drugačija ograničenja, a nedavno su neke od njih uvele i nova pravila. Uzmimo na primjer Wizz Air. Svaki putnik ima pravo na jednu besplatnu torbu (40x30x20 cm) u kabini, a putnici koji kupe WIZZ prioritet mogu da unesu i jednu putnu torbu (55x40x23 cm). Pretpostavimo da će vam to biti dovoljno za praznično putovanje od nekoliko dana, zato „polijećemo“ u praznično pakovanje.

 

Još nije vrijeme da slažete garderobu. Nakon što ste utvrdili dozvoljene dimenzije prtljaga, napravite listu šta treba da ponesete na put. Tu vam kao pouka može poslužiti citat autora Malog Princa: „Onaj ko bi želeo da putuje srećno, mora da putuje bez mnogo stvari.“ Predlažemo da za svaki dan osmislite po jednu odjevnu kombinaciju. Takođe, sa strane ostavite garderobu u kojoj ćete putovati. Ona može biti slojevita, pa na taj način na sebi možete ponijeti više komada odjeće, koje kasnije možete iskoristi, a da vam ne zauzimaju mjesto u koferu. Kape, šalove i rukavice nemojte da pakujete, već ih ponesite sa sobom kao dio odjevne kombinacije u kojoj putujete. Peškiri i papuče zauzimaju značajno mjesto u koferu. Predlažemo da se prije puta raspitate da li smještaj u kojem ćete boraviti to može da vam obezbjedi. Ako je odgovor potvrdan, upravo ste dobili prostora za još jedan omiljeni džemper.

Na krevet posložite sve sa liste i počnite pakovanje. Praksa je pokazala da rolanjem, a ne savijanjem garderobe dobijate više mjesta. Osim što štedite na prostoru, ovakvim pakovanjem sprečavate da se na garderobi pojave duboki nabori. Kada pakujete ručni prtljag, bitno je obratiti posebnu pažnju i na pakovanje tečnosti koje želite da ponesete. U avion je dozvoljeno unijeti tečnosti u pakovanjima ne većim od 100 mililitara. Sva tečnost u ručnom prtljagu mora biti spakovana u malu prozirnu kesu (možete je kupiti ili čak dobiti besplatno na aerodromu) – a svaki putnik ima pravo da unese samo jednu kesu u kojoj ne smije biti više od 1 litra.

Sve ovo ste uradili i opet pola željene garderobe ne može da stane u manji kofer? U tom slučaju morate napraviti kompromis – doplatite za veći prtlja i ponesite sve što ste planirali. U slučaju Wizz Air-a, imate tri opcije za čekirani prtljag: do 10 kg, do 20 kg i do 32 kg, koje se pri kupovini karata preko sajta ili mobilne aplikacije, naplaćuju od 7 eura.

Sada je sve spakovano? Ostalo je da vam poželimo srećne praznika i srećan put.

1 komentar

  1. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your site? My website is in the very same niche as yours and my users would genuinely benefit from some of the information you present here. Please let me know if this ok with you. Cheers!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com