OPREZ: Retinoidi mogu oštetiti plod kod trudnica - Volim Podgoricu

OPREZ: Retinoidi mogu oštetiti plod kod trudnica

Primjena ljekova iz grupe retinoida (acitretin, adapalen, alitretinoin, beksaroten, izotretinoin, tazaroten i tretinoin) može izazvati oštećenje ploda kod trudnica, odnosno ovi ljekovi su teratogeni, upozoravaju iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva (CALIMS).

Kako je pojašnjeno, ljekovi koji sadrže retanoide u širokoj su upotrebi za liječenje različitih oblika akni, teškog hroničnog ekcema na šakama koji ne odgovara na liječenje kortikosteroidima, teških oblika psorijaze i poremećaja keratinizacije.

“Oralni retinoidi su vrlo teratogeni i ne smiju se primjenjivati tokom trudnoće. Oralni retinoidi acitretin, alitretinoin i izotretinoin se moraju koristiti u skladu sa uslovima programa prevencije trudnoće kod svih žena u reproduktivnom periodu navodi se u upozorenju.

Ljekarima se savjetuje da razgovaraju sa ženama o rizicima liječenja oralnim ljekovima koji sadrže retinoide, prije nego što im propišu acitretin, alitretinoin i izotretinoin, te da se tom prilikom služe revidiranim i pojednostavljenim materijalima.

“Topikalni retinoidi su takođe kontraindikovani kod trudnica i žena koje planiraju trudnoću iz predostrožnosti”, napominje se u upozorenju.

Pored navedenih kontraidikacija, usljed korišćenja retinoida, mogu se pojaviti i određeni neuropsihijatrijski poremećaji.

“Kod pacijenata koji su liječeni oralnim retinoidima, rijetko su prijavljeni slučajevi depresije, pogoršanja depresije, anksioznosti i promjena raspoloženja, naglašava iz CALIMS-a.

Zbog toga, oni savjetuju ljekare da upozore pacijente koji koriste navedeni lijek i članove njihove porodice da obrate pažnju na moguće promjene raspoloženja, te da se u tom slučaju obrate ljekaru.

“Nadgledajte sve pacijente koji se liječe oralnim retinoidima zbog eventualne pojave znakova i simptoma depresije i uputite ih na odgovarajuće liječenje, ukoliko je potreno. Potreban je poseban oprez kod pacijenata sa depresijom u anamnezi”, navode iz CALIMS-a.

2 komentara

  1. Excellent read. I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. He actually bought me lunch as I found it for him! Therefore let me rephrase: Thanx for lunch!

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com