USVOJEN ZAKON O BUDŽETU: Za Montenegro erlajns 5,5 miliona eura - Volim Podgoricu

USVOJEN ZAKON O BUDŽETU: Za Montenegro erlajns 5,5 miliona eura

Skupština Crne Gore je večeras glasovima vladajuće DPS-SD koalicije i manjinskih partija usvojila Zakon o budžetu za narednu godinu čiji je sastavni dio amandman DPS-a da se za nacionalnog avio-prevoznika Montenegro erlajns u budžetu Ministarstva saobraćaja rezerviše 5,5 miliona eura.

Taj novac će se iskoristiti kako je objašnjeno “u slučaju potrebe za realizacijom obaveza ako budu obezbijeđeni zakonski preduslovi za njegovo korišćenje”.

DPS je predložio amandman nakon što je Ministarstvo saobraćaja 25. decembra Ministarstvu finansija dostavilo, kako piše u amandmanu, inovirani zahtjev po tom pitanju.

Budžet za narednu godinu je projektovan na 2,38 milijardi eura, a za pokriće svih troškova nedostajaće 556 miliona eura.

Protiv budžeta su glasali poslanik SDP Ranko Krivokapić i nezavisni poslanik Neđeljko Rudović.

U sali je bio i poslanik SDP Raško Konjević, ali on nije glasao.

Tokom rasprave u parlamentu, ministar finansija Darko Radunović je kazao da je budžet za narednu godinu rezultat nastavka mjera fiskalne konsolidacije čiji je cilj smanjenje deficita i javnog duga.

Ministar je objasnio da je budžet konzervativno planiran, da obezbjeđuje redovnost isplate plata, penzija i socijalnih davanja.

Opozicija je ocijenila da je Vlada je u kreiranju predloga budžeta za 2019. godinu odstupila od fiskalne strategije i smjernica markoekonomske politike, da nema povećanja životnog standarda građana i minimalne zarade, a na godišnjem nivou nedostaje oko 500 miliona eura za pokriće svih troškova.

Poslanici su usvojili finansijske planove šest regulatornih agencija za 2019. godinu, kao i izmjene i dopune zakona o finansiranju lokalne samouprave.

Vijesti

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com