KATNIĆ SE OGLASIO: Ekskluzivno saopštavam, dok vodimo ovaj razgovor, pripremaju moju likvidaciju! - Volim Podgoricu

KATNIĆ SE OGLASIO: Ekskluzivno saopštavam, dok vodimo ovaj razgovor, pripremaju moju likvidaciju!

Podizanjem optužnice u slučaju pokušaj terorizma nije stavljena tačka na taj predmet, već je u toku istraga protiv dvije osobe čije identitete ne mogu da otkrijem da ne bih narušio postupak, kazao je u intervjuu Pobjedi glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić.

“Istraga u predmetu terorizam u pokušaju izvršenog od strane organizovane kriminalne grupe, od otkrivanja do optuženja završena je za svega šest mjeseci. Specijalno državno tužilaštvo je i u optužnici naznačilo da postoje članovi kriminalne grupe koji nijesu otkriveni i posebno koji nijesu procesuirani. Trenutno se u Specijalnom državnom tužilaštvu vode istrage protiv dvije osobe za koje postoji osnovana sumnja da su članovi ove kriminalne grupe. Tokom tih postupaka došlo se do veoma kredibilnih dokaza na osnovu kojih je moguće pokrenuti postupak protiv još nekoliko lica, što je upravo rezultat ovog krivičnog postupka”, istakao je glavni specijalni tužilac.

Skoro je godinu i po od početka suđenja za pokušaj terorizma na dan parlamentarnih izbora 16. 10. 2016. godine.

Odgovarajući na pitanje može li da pretpostavi do kada će trajati postupak Katnić je kazao da se ni u jednom postupku ne može predvidjeti do kada će trajati, jer to zavisi od brojnih okolnosti na koje tužilaštvo često ne može da utiče.

“Svjedoci ste i sami nastojanja da se čitav ovaj postupak odugovlači, što ne ide u prilog ranijim tvrdnjama da tužilaštvo nema dovoljno dokaza u ovom predmetu. Ako samo logički razmišljamo, svakom ko je nevin u interesu je da se bilo koji postupak što prije završi, kako bi dokazao svoju nevinost. U ovom predmetu kao da se smišljaju aktivnosti koje bi uticale na odugovlačenja, pa vi sami izvucite zaključak zašto je to tako. Svjestan sam interesovanja cjelokupne javnosti za ovaj predmet, ali ne bih želio da u njegovoj sjenci ostanu svi drugi rezultati Specijalnog državnog tužilaštva”, istakao je on.

Prema njegodim riječima u godini koju ispraćamo specijalni tužioci su u 24 predmeta donijeli naredbe o sprovođenju istrage protiv 283 osobe.

“Od toga se 15 predmeta, protiv 171 lica, odnosi na krivična djela organizovanog kriminala, četiri predmeta protiv 17 osoba odnose se na krivična djela visoke korupcije, tri predmeta protiv 82 lica na pranje novca, jedan predmet, protiv jedne osobe, odnosi se na krivično djelo terorizam i jedan predmet protiv 12 osoba na ostala krivična djela. Specijalni tužioci podigli su 25 optužnica, od kojih se 13 odnose na krivična djela organizovanog kriminala, deset na korupciju i dvije na ostala krivična djela. Često se postavlja pitanje finansijskih istraga, pa koristim priliku da vas upoznam da je tokom prethodne godine donijeto sedam naredbi o sprovođenju istrage protiv 47 fizičkih i 10 pravnih lica. Kada se ovom dodaju i finansijske istrage iz 2017. godine, protiv ukupno 114 fizičkih i četiri pravna lica, kao i dvije finansijske istrage iz ranijeg perioda, protiv 79 lica, koje su i dalje aktivne, onda definitivno ne možemo reći da se finansijske istrage koriste u malom broju slučajeva. Ovi podaci govore upravo suprotno”, naveo je Katnić.

U ovoj godini veliko interesovanje javnosti izazvala je i istraga protiv devetnaestočlane grupe iz Nikšića, Kotora i Albanije koja je, kako se osnovano sumnja, pripremala likvidacije više osoba među kojima su Katnić i njegov sin.

Na pitanje da li se osjeća sigurno Katnić je odgovorio da Specijalno državno tužilaštvo u ovom slučaju vrlo zorno postupa kao i u svim drugim slučajevima.

“To potvrđuje i činjenica da je, kao što sam već saopštio, u 2018. godini istraga pokrenuta protiv 15 organizovanih kriminalnih grupa i protiv, zbirno posmatrano, 171 člana tih kriminalnih grupa. U 2018. godini Specijalno državno tužilaštvo podnijelo je optužnice protiv 13 kriminalnih organizacija, od kojih su tri ove koje ste pomenuli, iz Kotora, Nikšića i Albanije.Tačno je da su u okviru djelovanja ovih kriminalnih grupa preduzimane pripremne radnje, a na osnovu dokaza postoji i osnovana sumnja da su preduzimane određene radnje za izvršenje krivičnog djela lišenje života mene ili mog sina.Moram da napomenem da je i ranije javnost obavještavana da određene kriminalne strukture preduzimaju radnje s ciljem ugrožavanja mog fizičkog integriteta.Sjetite se samo lica koje je prijetilo da ću završiti kao Stambolić ili Đinđić; sjetite se i informacije da je iz jedne susjedne republike dolazio izvršilac koji je imao zadatak da me liši života. Sada vam ekskluzivno saopštavam, dok vodimo ovaj razgovor, djeluju određene strukture na pripremanju moje likvidacije”, kazao je on.

Iako su svojevremeno javno objelodanjeni pokušaji planiranja njegove likvidacije, Katnić tvrdi da se od tog ne odustaje?!

“Zašto ove kriminalne organizacije i grupacije koje im pripadaju razmišljaju o lišenju života glavnog specijalnog tužioca jedne države i članova njegove porodice, kada je jasno da bi taj čin izazvao opštu osudu, kako domaće, tako međunarodne javnosti, kao i opštu akciju protiv pripadnika ne samo kriminalne organizacije kojoj bi pripadao izvršilac, već i drugih koje djeluju na teritoriji Crne Gore i regiona? Sjetite se samo događaja koji su se desili nakon ubistva premijera Srbije Zorana Đinđića. Kad bi mogli vratiti vrijeme, vjerujem da učiniocima tog gnusnog čina ne bi na um palo da ga ponove.Odgovor na ovo pitanje naći ćete u ubjeđenju spomenute kriminalne grupe, odnosno njenih organizatora, kao i svih drugih, da bi opšta osuda i opšta akcija u slučaju moje likvidacije izostali. Otkud im jedan takav iracionalni zaključak lišen svake objektivne osnove? Odgovor je vezan i za postupak protiv dva lica, A. M. i N. M. koji su inače optuženi od strane ovog tužilaštva za teška krivična djela”, tvrdi Katnić.

Prema njegovim riječima ove osobe uporno i kontinuirano na sve načine (putem medija, ali i “šaptačkom diverzijom”, što predstavlja hibridni rat) pokušavaju da ga prikažu kao člana jedne od ovih kriminalnih grupa, osobu koja uzima novac, koja je pod političkim uticajem i koja ne zaslužuje jednu takvu opštu osudu društva i demokratske zajednice.

“Ove kriminalne strukture vjeruju, i to je osnova njihovih odluka, da bi lica koje sam spomenuo, nakon moje likvidacije odigrala i dodatnu ulogu da javnosti saopšte kako su “iz dobro obaviještenih krugova, bezbjednosnih i diplomatskih struktura” saznali da sam život izgubio zbog toga što sam bio član jedne kriminalne grupe (kavačke) i da sam za njihov interes, kako bi preovladali nezakonitom trgovinom opojnih sredstava na tržištu, progonio suprotstavljenu kriminalnu grupaciju ili neku drugu, petu, devetu (kao što sam rekao, istraga se vodi protiv 15 kriminalnih grupa, a 13 je optuženo samo u 2018. godini); ili pak da na isti način saopšte kako sam uzeo novac jedne, druge, treće, pete, devete kriminalne grupe, ali da nijesam ispunio „obavezu“ prema njima pa sam zbog toga kažnjen likvidacijom”, kazao je on.

Katnić dodaje da ne treba iznositi mnogo činjenica kao potvrdu ovakvog scenarija jer su ove osobe više puta isticale moje navodno članstvo u jednoj ili drugoj kriminalnoj grupi, moju “pohlepu za novcem” i materijalnim dobrima koje sam, kako oni tvrde, jedino mogao steći korumpirajući se.

“Još ću samo ponoviti da ja i svi moji saradnici u Specijalnom državnom tužilaštvu i Specijalnom policijskom odjeljenju bez izuzetka djelujemo prema svim počiniocima krivičnih djela, svim kriminalnim organizacijama i grupama. Da je tako, potvrđuju dosadašnji rezultati kroz pokretanje istraga i podnošenje optužnica. Kod nas i dalje važi moto “pravda će zakucati na vrata svih počinilaca krivičnih djela”. Ovu bespoštednu borbu vodimo sa prijateljskim i partnerskim službama i tužilaštvima regiona i svih demokratskih zemalja svijeta. Zbog toga nije moguće eliminisanjem jedne osobe, pa makar to bio i glavni specijalni tužilac, zaustaviti ovaj proces. Pravda u Crnoj Gori, kao što vidite, dominira i pobjeđuje”, naglasio je Katnić.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com