Poznati koji su nas napustili ove godine! - Volim Podgoricu

Poznati koji su nas napustili ove godine!

Godinu na izmaku u pozorišnom i filmskom životu Srbije, obilježio je odlazak tri izuzetne glumačke veličine: Nebojše Glogovca, Predraga Ejdusa i jedne od najvoljenijih glumica na jugoslovenskim prostorima Milene Dravić, ali i mnogih drugih koje ćemo vječno pamtiti!

 

Nebojša Glogovac

Veliki dramski umjetnik, pozorišni, televizijski i filmski glumac Nebojša Glogovac preminuo je, posle kraće borbe sa teškom bolešću, 9. februara u Beogradu, u 49. godini.

 

Glogovac je rođen u Trebinju 1969. godine. Odrastao je u Pančevu. Glumu je upisao 1990. na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Vladimira Jevtovića, zajedno sa Natašom Ninković, Vojinom Ćetkovićem i Sergejem Trifunovićem.

 

Prva filmsku uloga ostvario je u filmu “Vukovar, jedna priča”, u kome je tumačio lik vojnika Fadila, a prvu glavnu ulogu ostvario je u filmu “Ubistvo sa predumišljajem”, u kome je tumačio lik Bogdana. A veliku popularnost stekao je ulogom Zlatka Gavrilovića u televizijskoj seriji “Porodično blago”.

 

Kako veoma uspešan pozorišni glumac ostvario je izuzetne uloge u predstavama “Hadersfild”, “Sumnjivo lice”, “Metamorfoze”, “Lutalica”, “Hamlet”. Zapažene uloge tumačio je u filmovima: “Bure baruta”, “Nebeska udica”, “Munje”, “Kad porastem postaću Kengur”, “Žena sa slomljenim nosem”, “Ustav Republike Hrvatske”.

 

Neke od svojih poslednjih uloga odigroa je u seriji “Nemanjići – Rađanje kraljevine”, gde je tumačio ulogu Vukana, najstarijeg sina Stefana Nemanje, kao i u filmu “Južni vetar”.

 

Nebojša Glogovac će ostati upamćen po brojnim ulogama i nagradama koje je dobijao za njihovo tumačenje. Neke od značajnijih su: nagrada “Car Konstantin” filmskog festivala u Nišu, “Zlatna arena” Filmskog festivala u Puli, Nagrada “Zoran Radmilović”, Sterijina nagrada za glumačko ostvarenje, Nagrada Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

 

 

Predrag Ejdus

Jedan od najboljih srpskih glumaca, prvak Drame Narodnog pozorišta u Beogradu Predrag Ejdus preminuo je 28. septembra u 72. godini, posle duge i teške bolesti. Ejdus je rođen 24. jula 1947. godine u Beogradu. Glumu na Akademiji za pozorište, film i televiziju diplomirao je 1972. godine u klasi profesora Milenka Maričića.

 

Odmah posle diplomiranja, postao je član glumačkog ansambla Narodnog pozorišta u Beogradu. U njemu je proveo pune dve decenije, da bi tokom 1993. godine prešao u Jugoslovensko dramsko pozorište. Posle 13 godina provedenih u JDP-u vratio se u Nacionalni teatar u kojem je, između 2007. i 2009. godine, obavljao i funkciju upravnika.

 

Tokom svoje izuzetno uspešne karijere odigrao je oko 200 pozorišnih uloga na scenama širom nekadašnje Jugoslavije: u Beogradu, Novom Sadu, Subotici, Zagrebu, kao i u Nemačkoj, Francuskoj, Kanadi, SAD, Mađarskoj, Švajcarskoj.

 

Među Ejdusova antologijska pozorišna ostvarenja ubrajaju se likovi Osipa Mandeljštama, Joakima Vujića, Kneza Miškina, Franca Kafke, Napoleona, Alekseja Fjodoroviča Karamazova, Borisa Godunova, Isaka Babelja, Porfirija Petroviča, Laze Dunđerskog, Fausta, Šajloka, Kir Janje…

 

Ulogu Bernarda Draha u kultnoj predstavi “Šovinistička farsa”, nastaloj po tekstu Radoslava Pavlovića, u režiji Egona Savina, odigrao 1.800 puta.

Pored pozorišta, popularni Peca Ejdus je snimio je više od 50 filmova, televizijskih drama i serija.

 

Dobitnik je velikog broja nagrada, među kojima je i najveće priznanje koja se u Srbiji dodeljuje pozorišnim glumcima i glumicama za životno delo, odnosno celokupno pozorišno glumačko ostvarenje – “Dobričin prsten”.

 

Ove 2018. godine doajen srpskog glumišta Predrag Ejdus dobio je dve nagrade za životno delo: “Sterijinu nagradu” za naročite zasluge na unapređenju pozorišne umetnosti i kulture i Nagradu za životno delo “Zlatni ćuran”.

 

 

foto: Kurir / Dragana Udovičić

Milena Dravić

Jedna od najpoznatijih i najvoljenijih diva srpskog i jugoslovenskog glumišta Milena Dravićpreminula je u Beogradu 14. oktobra. Dve i po godine ranije, Milena je ostala bez supruga, legendarnog glumca Dragana Nikolića, kada je i obolela.

 

Milena je na film došla slučajno, kada ju je 1958. godine u Sarajevu zapazio slovenački reditelj František Čap i dao joj ulogu u filmu “Vrata ostaju otvorena”. Posle svoje prve filmske uloge, snima “Diližansu snova”, “Zajednički stan”, “Bolje je umeti”, “Uzavreli grad” i “Leto je krivo za sve”.

 

Tada upisuje glumu na beogradskoj Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju, i počinje rad na filmu “Prekobrojna”, reditelja Branka Bauera. Uloga devojke sa sela koja sa momkom kreće na radnu akciju, i Zlatna arena na Filmskom festivalu u Puli kojom je za tu ulogu nagrađena, od Milene su napravile zvezdu i utrče put njenoj blistavoj filmskoj karijeri.

 

Glumila je u više od 100 filmskih ostvarenja, a posebnu popularnost donela joj je česta saradnja sa lagendarsnim Ljubišom Samardžićem.

 

Svoje najpoznatije role ostvarila je u filmovima, svog prvog supruga reditelja Puriše Đorđevića, “Prekobrojna” i “Jutro”, zatim u epskim ostvarenjima partizankoh filma “Kozara” i “Bitka na Neretvi”, kao i u popularnim komedijama “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Rad na određeno vreme”, “Moj tata na određeno vreme”, “Nije lako sa muškarcima” i “Zona Zamfirova”.

 

Onima koji su odrastali sedamdeseti i osamdesetih poznata je i kao učiteljica iz kultne dečje serije “Priče iz Nepričave”. Sa svojim trećim suprugom i kolegom Draganom Nikolićem, od 1972. do 1974. godine, vodila popularni šou program “Obraz uz obraz”.

 

 

foto: Kurir / Marina Lopičić

Milena je često tumačila uloge samohrane majke, seljanke, žene iz radničke klase, bivala ekscentrična junakinja filmova Crnog talasa, a za veliki deo svog uspeha u karijeri duguje i romantičnim komedijama u kojima često glumila uz Ljubišu Samardžića.

 

Milena Dravić je dobitnica Nagrade za najbolju sporednu žensku ulogu na Kanskom filmskom festivalu, specijalne nagrade Zlatna ruža na Filmskom festivalu u Veneciji, kao i najprestižnijih domaćih glumačkih nagrada “Dobričin prsten” i “Žanka Stokić”, za celokupan doprinos jugoslovenskoj i srpskoj kinematografiji, nagrade “Joakim Vujić”, nagrade “Pavle Vujisić” na Filmskim susretima u Nišu, četiri “Zlatna ćurana” na Danima komedije u Jagodini i rekorderka sa osvojenih 10 “Zlatnih arena” na Filmskom festivalu u Puli.

 

 

foto: Kurir / Dragana Udovičić

Velikan jugoslovenske i hrvatske muzike, pevač i kantautor Oliver Dragojević umro je u Splitu 29. jula, u 71. godini. Ostaće poznat po brojnim hitovima rado slušanim na prostru cele bivše zajedničke države, među kojima se izdvajaju: “Galeb i ja”, “Oprosti mi pape”, “Vjeruj u ljubav”, “Nadalina”, “Svirajte noćas za moju dušu”, “Što to bješe ljubav” i drugi.

Svet je početkom ove godine napustio još jedan poznati Splićanin, novinar, pisac i reditelj Predrag Lucić, jedan od osnivača poznatog hrvatskog nedeljnika Feral tribjun.

 

Ove godine napustili su nas i…

Jedan od prvih i najpoznatijih novinara i reportera koji su izveštavali o vremenskoj prognozi, u istoriji televizje na jugoslovenskim prostorima, Kamenko Katić preminuo je 31. marta, u Novom Sadu, u 83. godini. Ostaće upamćen kao čovek koji je svojim šarmom, lakoćom i prirodnim ponašanjem pred kamerama, od izveštaja o vremenu napravio je najgledaniju rubriku u televizijskog Dnevniku, i postavio standarde izveštavanja za buduće generacije.

 

Jelena Žigon

Glumica Jelena Jovanović Žigon preminula je 11. aprila, posle iznenadne i kratke bolesti, u 85. godini. Snimila je više od 50 igranih i 15 televizijskih filmova, među kojima su najpoznatiji “Prvi građanin male varoši”, “Moja strana sveta”, “Jutro”, “Divlje seme”, “Sudar na paralelama”, “Kapetan Leši”. Najveću popularnost stekla je ulogom “prije” Jelene Todorović u seriji filmova “Žikina dinastija”. Bila je supruga glumca Steva Žigona.

 

 

foto: Kurir / Dragan Kadić

Poznati klarinetista Božidar Boki Milošević preminuo je 16. aprila u Beogradu u 87. godini. Milošević je bio šef Narodnog orkestra RTS-a, profesor Muzičke škole “Josip Slavenski” i član orkestra i solista Beogradske filharmonije.

foto: Kurir / Damir Dervišagić

Istaknuti srpski lekar, neuropsihijatar, psihoterapeut i književnik, Vladeta Jerotić preminuo 4. septembra u Beogradu u 95. godini. Jerotić je bio je svestrani erudita, akademik SANU i povremeni predavač na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu. Dobitnik brojnih nagrada i priznanja, Jerotić je ostavio veliki broj publikacija iz oblasti psihoanalize, psihoterapije, religije i filozofije.

 

 

foto: Kurir / Dragan Kadić

Glumac Pozorišta na Terazijama Božidar Bole Stošić preminuo je 13. decembra u Beogradu u 82. godini, posle duge i teške bolesti. Karijeru dugu više od pola veka počeo je kao Bole iz bureta u dečjoj emisiji “Hiljadu zašto”. Poslednji put na sceni je zaigrao u mjuziklu “Fantom iz opere” u svojoj matičnoj kući. Publika ga pamti po ulogama u televizijskim serijama “Porodično blago” i “Srećni ljudi”, kao i po sjajnoj roli u mjuziklu “Neki to vole vruće” Pozorišta na Terazijama.

foto: Kurir / Damir Dervišagić

Jedan od nаjpoznаtijih srpskih аrhitekаtа u svetu Mihаjlo Mitrović preminuo je 20. decembra, u 97. godini. Mitorvić je bio intelektuаlаc i stvаrаlаc velike širine, komentаtor i kritičаr arhitekture, graditeljstva i oblikovanja urbаnog prostorа. Autor je urbаnističkih plаnova zа brojne grаdove, projektant jednog od najprepoznatljivijih simbola Beogrаdа – kule “Geneks”, zatim hotela “Putnik” i Hrаm Vаsilijа Ostroškog. Bio je redovni profesor nа Fаkultetu primenjenih umetnosti u Beogrаdu.

 

U 2018. godini napustili su nas i pevač tradicionalnih narodnih pesama sa Kosova i Metohije – Jordan Nikolić, glumica Jugoslovenskog dramskog pozorišta, poznata i po brojnim ulogama u radijskim i televizijskim dramama, Radmila Andrić i pozorišni glumac i reditelj Momir Bradić.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com