Home / NOVOSTI / Društvo / Spasenje nije uslovljeno izjašnjavanjem ko je Srbin, a ko Crnogorac

Spasenje nije uslovljeno izjašnjavanjem ko je Srbin, a ko Crnogorac

Oni koji govore o “nekakvoj Crnogorskoj Crkvi” ostaju slijepi kod očiju, jer ne vide drevnu Mitropoliju crnogorsko-primorsku i oni zaboravljaju da spasenje nije uslovljeno izjašnjavanjem ko je Srbin, a ko Crnogorac, naveli su u poslanici povodom Božića i Nove godine patrijarh srpski Irinej i episkopi Srpske pravoslavne crkve.

SPC je pozvala Srbe u Makedoniji koji su u raskolu da u duhu Hristove ljubavi shvate da je autokefalnost isključivo crkvena institucija i da ona treba da doprinosi napretku i učvršćivanju jedinstva među pomjesnim pravoslavnim crkvama.

Patrijarh i episkopi SPC pozvali su vjernike na međusobno razumijevanje, ljubav i praštanje.

“Čuvajmo se teških i neoprezno izgovorenih riječi, imajući na umu da društveno okruženje u kome živimo stvaramo upravo riječima. Blage riječi liječe, gruba riječ povrjeđuje, a rane od riječi često su grublje i od fizičkih rana”, njihova je poruka.

Iz SPC su ukazali i na težak položaj i život srpskog naroda na Kosovu, ističući da smatraju da je jedan od bitnih preduslova za rješenje problema na toj teritoriji izgradnja društva zasnovanog na vladavini prava, u kome ljudi različitog porijekla mogu da žive u miru, uz punu zaštitu i poštovanje svačijeg vjerskog, kulturnog i narodnog identiteta.

Posebna poruka je upućena vjernicima u rasijanju, koje je Crkva pozvala da prema svima uvijek i na svakom mjestu pokazuju ljubav na djelu, ali i da budu savjesni i odgovorni građani zemalja koje su im pružile dom.

(Tanjug)

loading...

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com