Ljudska prava najčešće krši država - Volim Podgoricu

Ljudska prava najčešće krši država  

Ombudsman Šućko Baković je saopštio da mu se lani obratilo preko 1.000 građana kojima su bila narušena ljudska prava. Naveo je da mu se građani najčešće žale na rad državnih institucija i zahtijeva da se doslednije primjenjuju usvojeni zakoni.

Tokom 2018. godine zaštitnik je primio 889 pritužbi građana, dok je znatno više bilo obraćanja koja se na kraju nisu okončala podnošenjem pritužbe, jer nam se građani gotovo svakodnevno obraćaju i za pravne savjete i konsultacije. Takođe, u ovaj broj ne spada ni oko 130 predmeta u vezi vraćanja stranaca za koje se utvrdi da nezakonito borave u Crnoj Gori.

U instituciji zaštitnika, srazmjerno broju pritužbi, u oblasti javne uprave tradicionalno bilježimo i najčešće povrede prava građana. To se može objasniti i činjenicom da su građani u ostvarivanju svojih prava i interesa svakodnevno upućeni na javnu upravu, bilo na lokalnom ili državnom nivou. U ovoj oblasti građani su se najčešće žalili na prava iz rada i radnog odnosa, prava na imovinu i mirno uživanje imovine, povraćaj imovine i obeštećenje, prava na pravično i nepristrasno odlučivanje, na pravnu zaštitu, pravo na penzijsko i invalidsko osiguranje i drugo.

U oblasti dječjih prava podnosioci pritužbi ukazivali su na povrede prava na obrazovanje, prava djeteta sa smetnjama u razvoju, prava iz socijalne zaštite, na lične odnose, participaciju i dr.

Najviše pritužbi, u oblasti diskriminacije, građani su zaštitniku ljudskih prava i sloboda Crne Gore podnijeli za područje rada i zapošljavanja, zdravstvenog stanja/invaliditeta; porodičnog statusa/trudnoće/materinstva, nacionalne pripadnosti, po osnovu pola i političke pripadnosti. U svojstvu žrtvi diskriminacije najčešće su se obraćali građani iz ranjivih društvenih grupa, što odslikava i samu prirodu diskriminacije kao društvenog i pravnog fenomena.

U oblasti pravosuđa građani su najviše pritužbi podnijeli zbog suđenja u razumnom roku, zloupotrebe procesnih ovlašćenja, neizvršavanja sudskih odluka i prava na pristup sudu.

U oblasti prevencije i zaštite od torture najčešća obraćanja su po osnovu tzv. drugih prava lica lišenih slobode (pritvorenih i osuđenih), u šta spadaju razvrstavanje po sobama, premještaj u drugu zatvorsku jedinicu, odjeljenje (poluotvoreno), nedostatak sredstava za ličnu higijenu, odsustvo individualnog rada, reklasifikacija (prelazak iz jedne grupe u povoljniju klasifikcionu grupu), nedostatak sportskih, kulturnih i obrazovnih aktivnosti i drugo.

DAN

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com