RODITELJI, OPREZ! Veliki procenat hemikalija u ljigavcima i lutkama! - Volim Podgoricu

RODITELJI, OPREZ! Veliki procenat hemikalija u ljigavcima i lutkama!

Popularna igračka ljigavac i dvije vrste lutki proizvodi su čiji su promet zabranili sanitarni inspektori jer su utvrdili da imaju veći procenat hemikalija nego štoje to dozvoljeno.

Kako je pojašnjeno na portalu potrošač.me, tri vrste ljigavaca uvezeni su iz Kine.

Proizvod se sastoji od 12 plastičnih kutijica (po dvije iste) upakovanih u ambalaži od kartona i providne plastične folije. Kutijice su ispunjene želatinoznim i ljepljivim sadržajem žute, bijele, oranž, crvene i zelene boje. Proizvod sadrži povećanu koncentraciju bora od maksimalno dozvoljene navedeno je u opisu proizvoda.

Ova sporna igračka, čija je oznaka TK7705 i bar kod 6935539605164 pronađena je na tržištu u srijedu. Iz istog razloga, povučen je i ljigavac čiji je bar kod 6 934563 900856.

Sadrži povećanu koncentraciju bora od maksimalno dozvoljene (izmjerena vrijednost 921mg/kg). Proizvod je ljepljiva, želatinozna masa narandžaste boje sa svjetlucavim perlicama zelene i žute boje u providnoj plastičnoj kutiji sa poklopcem navedeno je na portalu.

Hemijski rizik nosi i ljigavac čiji je bar kod 6 919991 100528. Igračka ljigavac je izrađena od plastične mase raznih boja u obliku loptica preko kojih je nacrtana mrežica. Nalazi se u kartonskoj kutiji sa slikama ljigavca na prednjem dijelu piše u opisu proizvoda.

Zbog toga što je sadržala mnogo veću količinu hemijske supstance ftalat nego što je to dozvoljeno, kao opasni proizvod je okarakterisana i lutka “Mini Baby”, čija je oznaka C363/2224 i šfra 320-376.

“Proizvod ima povećan sadržaj bis (2-ethylhexyl) ftalata (DEHP) u odnosu na propisanu vrijednost (izmjerena vrijednost 19,9 odsto po masi) navedeno je u opisu proizvoda. Lutka je uvezena iz Kine, u rozoj je odjeći, sa šarenom kapom i šalom. Iz istog razloga zabranjena je i prodaja plastične lutke Aurora BK lutka Princes, čija je oznaka N0.36006.

Pobjeda

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com