Stvari koje za Badnje veče morate da uradite u tačno određeno vrijeme kako bi vas cijele godine pratili sreća i blagostanje - Volim Podgoricu

Stvari koje za Badnje veče morate da uradite u tačno određeno vrijeme kako bi vas cijele godine pratili sreća i blagostanje

Kako pada mrak i Badnji dan se približava kraju, a pristiže Badnje veče, pravoslavni vjernici se spremaju za jedan od najlepših običaja – unošenje badnjaka u kuću. Vrlo je bitno kada će domaćin ovo uraditi, kao i da li će ispoštovati sve druge običaje koji se vezuju za unošenje badnjaka.

Naime, svaki domaćin, ukoliko želi blagostanje u svom domu, pred večeru unosi badnjak i slamu u kuću.

Kuca na vrata, a kada ukućani pitaju: “Ko je?”, odgovara:”Badnjak vam dolazi u kuću”.

Potom mu domaćica otvara i obraćajući se badnjaku govori:”Dobro veče, badnjače”. Domaćin stupajući desnom nogom preko praga unosi badnjak u kuću, i pozdravlja ukućane riječima:“Srećno vam Badnje veče”, na šta ga ukućani otpozdravljaju sa:”Bog ti dobro dao i sreće imao”, dok ga domaćica dočekuje sipajući po njemu žito iz sita.

Noseći badnjak domaćin obilazi kuću kvocajući kao kvočka, a domaćica i sva djeca idu za njim pijučući kao pilići.

Domaćin obilazi sve uglove doma bacajući po jedan orah u svaki ugao, što se smatra žrtvom precima. Ostali orasi i lešnici se ostavljaju i u slami ispod stola i najčešće se jedu sa medom. Orasi koji su u uglovima niko ne uzima.

Po unošenju badnjaka, domaćin ili domaćica, unosi slamu i raznosi je po cijeloj kući, a posebno na mjesto gdje će biti postavljena večera.

Foto: e-stock.us/Katarina Cvijović

Pri tome, onaj ko nosi slamu kvoca, a ostali pijuču. Preko slame se postavlja stolnjak jer se služi i jede na podu. Stolice su iznijete iz kuće i sjedi se na slami.

Badnjak se cjeliva, maže medom i stavlja na ognjište. Kada je badnjak stavljen na ognjište, prema njemu se moralo ponašati kao prema živom biću: kitili su ga zelenim granama, ljubili, ali i prelivali vinom, posipali žitom, itd.

Djeca “džaraju” vatru, odnosno, grančicama raspaljuju i čačkaju vatru izazivajući pregršti varnica i iskri govoreći: “Koliko iskrica toliko parica, pilića, košnica…”, nabrajajući svu stoku i žive čije se blagostanje priželjkuje.

Negde se uz badnjak u kuću unosi i pečenica i govori: “Dobro veče, čestiti vi i Badnje veče”, a ukućani odgovaraju: “Dobro veče, čestiti vi i vaša pečenica”.

Posle završetka ovoga, domaćin okadi cio dom i večeru, zapali svijeću i pristupa se badnjoj večeri.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com