SVJEDOČANSTVO SLOBODE I PATRIOTIZMA: 103 GODINE od STRADANJA CRNOGORSKIH DOBROVOLJACA kod Medove - Volim Podgoricu

SVJEDOČANSTVO SLOBODE I PATRIOTIZMA: 103 GODINE od STRADANJA CRNOGORSKIH DOBROVOLJACA kod Medove

Stotinu tri godine je od stradanja crnogorskih dobrovoljaca na italijanskom brodu “Brindizi“, nadomak albanske luke Medova. Naša “plava grobnica”, pod Medovom, kako kaže Marjan Mašo Miljić trajno je svjedočanstvo slobodarstva i patriotizma.

Na Badnji dan 1916, kada je počela Mojkovačka bitka i bitka za Lovćen, preko 500 Crnogoraca krenulo je iz Amerike, a na poziv kralja Nikole da se bore za svoju zemlju. Do Crne Gore nijesu stigli. Italijanski brod Brindizi, na kojem su bili, potopila je eksplozija nadomak albanske luke Medova. Stradalo je 385 dobrovoljaca.

Brindizi nije stradao od torpeda austorougarskih, već od savezničke mine,jer su oni postavili mine da bi spriječili ulazak austrougarskih podmornica. Nesreća je htjela tako da upravo Brindizi oko 8 sati i 5 minuta malo i pogrešno vođen,ipak ostala je tajna, što bi rekao Njegoš od toga su u grobu ključevi i nikada se neće saznati što je bilo”, kazao je publicista Marjan Mašo Miljić.

Brojna su svjedočanstva kaže Miljić o ovoj tragediji i dešavanjima nakon nje. Jedno je posebno upečatljivo. A to je želja preživjelih da sretnu crnogorskog kralja Nikolu.

“Cetinje je palo 13 januara i dvor, kralj,vlada povukli su se upravo u ovu zgradu na Kruševcu i tu su zatekli staroga kralja. I kada je jedan Rus koji je bio sa njima izvadio barjak pod kojim su krenuli iz Halifaksa on je poklonio kralju barjak i kralj je prvi put zaplakao kao što je kralj Prijam prilikom osvajanja Troje zaplakao kada je vidio svu tu nesreću”, kazao je Miljić.

Stradanje kod Medove je bolno i trajno svjedočanstvo o crnogorskom slobodarstvu, veličanstven čin patriotizma. Obavezuje nas i vijek kasnije.

“Treba da se sjećamo dobrovoljaca i da im odajemo dužnu poštu i da poštujemo tu plavu grobnicu pod Medovom. Da nam oni budu uzor u toj borbi i patriotizmu. Jer država, sloboda i narod i njihovo postojanje je iznad naših pojedinačnih sudbina”, kazao je Miljić.

O patriotskom činu crnogorskih dobrovoljaca,kada su prije 103 godine krenuli da se bore za slobodu svoje zemlje,ali je sudbina mnoge spriječila da se domognu kopna, najbolje govore riječi Petra Maksimovića, sina preminulog dobrovoljca.

“Kakvi su to ljudi bili, kakvi su to kolosi bili, teško je govoriti o njima, a greota je zaboraviti”, rekao je Maksimović.

Počast odala zajednica Crnogoraca Albanije

Zajednica Crnogoraca Albanije, simboličnim spuštanjem cvijeća u more kod albanske luke Medova, odala je počast cnogorskim dobrovoljcima.

Predsjednik Zajednice Crnogoraca Albanije Marinko Ćulafić najavio je da će obilježavanje njihovog stradanja postati tradicionalo, kao i da će od albanskih vlasti tražiti dozvolu za postavljanje spomen obilježja.

“Smatramo obavezom da se svake godine okupimo i odamo počast njihovim sjenima, kao veličanstvenom primjeru patriotizma i žrtvovanja”, rekao je generalni sekretar Matice Crnogorske Ivan Ivanović.

Obilježavanju godišnjice stradanja u Medovi prisustvovali su predstavnici Zajednice Crnogoraca Makedonije, povjereništava Matice Crnogorske u Albaniji i Makedoniji, kao i predstavnici opštine Ulcinj.

(Rtcg)

2 komentara

  1. It is a scripting spoken language for the common determination. PHP is one of the most favourite languages accepted across the world wide for development. PHP application ontogeny is the best function for frameworks and provides a intent structure. PHP based internet sites offer more room to grow as PHP adds more functionality to your internet site and lets your site visitors to interact with you through scripts. PHP programming language projects customer-oriented and attention getting sites as well as best dynamic web pages. This is fastest growing scripting linguistic communication that takes your business beyond your expectation level in this highly private enterprise market place.

Slične Objave

Back to top button
WP Twitter Auto Publish Powered By : XYZScripts.com